Храм - Црква Велес »

 • Семејни грижи и осветување

  Posted 2022-11-03 09:24:10 by: Сард

  Преподобен Порфириј Капсокаливит Да знаеш, чедо мое, дека ништо не стана таму случајно. Сѐ си има своја цел. И ништо не се случува без причина. Ниту една борова игличка не паѓа од борот ако не сака Бог. Затоа треба да не се грижиш за она што ти се случува. Така добиваме светост. Да, ти се... Continue Reading ...

  Comments: 0   View more...

 • Зошто браковите се распаѓаат?

  Posted 2022-11-01 07:45:41 by: Сард

  Митрополит Атанасиј Лимасолски 90% од браковите не се распаѓаат поради вонбрачни афери на еден од брачните другари. Прељубата на еден од нив е само последица. Првата пукнатина се појавува затоа што мажот или жената, оправдано или неоправдано, се затвораат во самите себе. Во ова се уверив од долгогодишното искуство на разговори со брачните парови. Бракот... Continue Reading ...

  Comments: 0   View more...

 • Монолог Божји

  Posted 2022-10-20 07:06:26 by: Сард

  Архимандрит Калиник Мавролеон Те гледав кога се разбуди утрово. Чекав да Ми кажеш два-три збора, да се заблагодариш за сѐ што ти се случува, да побараш мое мислење за сѐ што треба да правиш денес. Забележав дека беше многу зафатен обидувајќи се да најдеш соодветна облека за да одиш на работа. Се надевав дека ќе... Continue Reading ...

  Comments: 0   View more...

 • Свети Јован Кукузел

  Posted 2022-10-14 09:04:30 by: Сард

  (Роден околу 1280 година, а упокоен помеѓу 1360-1375 год. Се слави на 1/14 октомври)             Не се знае со сигурност кога точно живеел свети Јован Кукузел. Некои сметаат дека живеел во XI, XII, па дури и во XIV век. Во неговото житие читаме дека бил роден во денешен Драч (Албанија), но исто така и дека... Continue Reading ...

  Comments: 0   View more...

 • Избраникот Божји Сампсон

  Posted 2022-10-02 14:03:48 by: Сард

  Свештеник Јани Мулев Израилците, по којзнае кој пат, повторно правеа зло пред Господа, и отпаднаа од Него, па Бог ги предаде во рацете на Филистејците, и беа во нивно ропство цели четириесет години. Во тоа време живееја Маној и неговата жена, која беше неплодна. Ангел Господов ѝ се јавил и ѝ ветил дека ќе роди... Continue Reading ...

  Comments: 0   View more...

 • Никогаш да не ја нагласуваме слабоста на другиот

  Posted 2022-09-05 10:24:16 by: Сард

  Старец Емилијан Симонопетриски Подобро да си го изедеш јазикот, отколку така да му зборуваш. Никогаш никого да не навредуваме, ниту да нажалуваме, никогаш да не правиме да се чувствува лишен, понижен, смален, бидејќи му ја убиваме душата. Тој човек ќе биде повреден и не ќе може да успее во својот живот… Никогаш да не му... Continue Reading ...

  Comments: 0   View more...

 • Мора да одговориме на школското насилство

  Posted 2022-09-04 12:20:17 by: Сард

  Архимандрит Трифун Мора да ставиме крај на врсничкото насилство преку учење на децата на љубезност од рана возраст Сѐ почесто може да се прочита како деца си ги одземаат животите, доаѓајќи до моментот кога повеќе би сакале да бидат мртви, отколку да живеат уште еден час во страдање од врсничко насилство. Пречесто родителите и наставниците... Continue Reading ...

  Comments: 0   View more...

 • Исусовата молитва е за сите

  Posted 2022-08-15 08:33:01 by: Сард

  Митрополит Калистос Вер Всушност, ние, клириците, а особено монасите, кои немаме потреба да се грижиме за семејство и деца, ги разбираме тие услови, во кои живеат брачните христијани. Луѓето се принудени многу да работат, долго да патуваат до работното место и до дома, а навечер дома исто така имаат многу обврски… Треба да ги разбереме... Continue Reading ...

  Comments: 0   View more...

 • Мечките на пророкот и богохулните деца

  Posted 2022-08-10 07:39:55 by: Сард

  (4.Царс. 2,23-24) Свештеник Јани Мулев Во библиската историја за пророкот Елисеј, кој од својот учител пророкот Илија го доби кожувот и двојна благодат, читаме дека тој изврши многу чуда, народот му се восхитуваше од сите негови големи и пречудесни дела. Во една прилика, додека одел по патот, голема група од деца се пуштиле по него,... Continue Reading ...

  Comments: 0   View more...

 • Кандилото и моштите на света Ана

  Posted 2022-08-05 12:53:22 by: Сард

  Во истоимениот светогорски скит, Света Ана, се чува стапалото на света Ана. Не него се препознаваат нерви и прсти. Светите мошти имаат температура од 36,5 степени, како што има секој жив човек и овие свети мошти секојдневно чудотворат. За овие свети мошти постојат сведоштва во Кодексот бр.3 од скитот: „Некој свештеник, со документ од Вселенскиот... Continue Reading ...

  Comments: 0   View more...

 • Независност и потреба

  Posted 2022-07-23 16:26:58 by: Сард

  Архимандрит Павлос Пападопулос Можеби убаво е да си „независен“, но сите имаме потреба од луѓето околу нас. Имаме потреба, иако често пати одбиваме да го прифатиме тоа, од луѓе кои нѐ сакаат и се грижат за нас. Но, не само тоа. Мислам дека имаме потреба од луѓе на кои можеме да се потпреме. Луѓе кои... Continue Reading ...

  Comments: 0   View more...

 • Бегство од Содом

  Posted 2022-07-15 18:02:12 by: Сард

  (1.Мојс. 18 гл. – 19,29) Свештеник Јани Мулев „Спаси ја душата своја; и не обѕрнувај се назад“ (1.Мојс. 19, 17) Откако ангелите, т.е. Бог во вид на три ангели, го посетиле домот на Авраам, и им дале ветување на Авраам и неговата жена Сара, дека следната година ќе имаат дете, иако тие биле веќе стари,... Continue Reading ...

  Comments: 0   View more...

 • Внимавај како влегуваш и како излегуваш од црквата

  Posted 2022-07-04 10:37:28 by: Сард

  Свети Максим Грк Секој пат кога сакаш да одиш во Црква, ако сакаш, внимавај на она што го говори нашата чиста вера, потруди се да го помниш, да не го забораваш, дека одиш во најчистата палата на Севишниот. Таму, каде што е Неговиот престол. Таму, каде одекнува непрестајно ангелската песна: свет, свет, свет е Господ... Continue Reading ...

  Comments: 0   View more...

 • Ние не сме она што го чувствуваме

  Posted 2022-06-29 17:35:35 by: Сард

  Душата ги контролира чувствата, а не чувствата – душата. Да го правиш сето она што го чувствуваш, не е секогаш безбедно. Не може да се оставаш да бидеш жртва на секое твое чувство, велејќи, едноставно дека „така се чувствувам“. Она што го чувствуваш, треба секогаш да се филтрира од твојот разумен дел. Замисли, да се... Continue Reading ...

  Comments: 0   View more...