МПЦ-ОА - Брегалничка Епархија »

 • Прослава 690 години постоење на манастирот Св. Никола во Врање

  Posted 2022-10-04 10:30:00 by: Сард

  {artsexylightbox singleImage="images/stories/04-10-22/01.jpg" path="images/stories/04-10-22/" previewHeight="150" previewWidth="200"}{/artsexylightbox} Прослава 690 години постоење на манастирот Св. Никола во Врање - Србија На 04.10.2022 година, по повод прослава 690 години постоење на манастирот „Св. Никола“ во Врање - Србија, Неговото Високопреосвештенство Митрополитот Брегалнички господин Иларион, на покана од Епископот Врањски г. Пахомиј, Архиереј на СПЦ, а во сослужение на голем број Архиереи од СПЦ и МПЦ-ОА, отслужија Света Архиерејска Литургија ...

  Comments: 0   View more...

 • Воздвижение на Чесниот Крст - Крстовден во Радовиш

  Posted 2022-09-27 10:30:00 by: Сард

  {artsexylightbox singleImage="images/stories/27-09-22/01.jpg" path="images/stories/27-09-22/" previewHeight="150" previewWidth="200"}{/artsexylightbox} Воздвижение на Чесниот Крст - Крстовден во Радовиш На 27.09.2022 година, кога Светата Православна Црква го празнува празникот Воздвижение на Чесниот Крст - Крстовден, Неговото Високопреосвештенство Митрополитот Брегалнички господин Иларион, во сослужение на свештенослужители од Брегалничката Епархија, откако го изнесоа и Му се поклони на Светиот Крст, отслужи Света Архиерејска Литургија во храмот „Свети Пророк Илија“ во Радовиш. На крајот од Литургијата, ...

  Comments: 0   View more...

 • Прославен празникот Рождество на Пресвета Богородица во фабриката „Ледер“ во Кочани

  Posted 2022-09-21 11:30:00 by: Сард

  {artsexylightbox singleImage="images/stories/211-09-22/01.jpg" path="images/stories/211-09-22/" previewHeight="150" previewWidth="200"}{/artsexylightbox} Прославен празникот Рождество на Пресвета Богородица во фабриката „Ледер“ во Кочани На 21.09.2022 година, кога Светата Православна Црква го празнува празникот Рождество на Пресвета Богородица - Мала Богородица, Неговото Високопреосвештенство Митрополитот Брегалнички господин Иларион, по покана на сопственикот на фабриката „Ледер“ од Кочани, г. Драгослав Здравков - Драги Ледер од Кочани, а во присуство на сите вработени, во кругот на фабриката „Ледер“, каде и се наоѓа параклисот посветен на „Рождество на Пресвета Богородица“, го благослови и пресече празничниот леб, ...

  Comments: 0   View more...

 • Рождество на Пресвета Богородица во Ново Село - Штип

  Posted 2022-09-21 10:30:00 by: Сард

  {artsexylightbox singleImage="images/stories/21-09-22/01.jpg" path="images/stories/21-09-22/" previewHeight="150" previewWidth="200"}{/artsexylightbox} Рождество на Пресвета Богородица во Ново Село - Штип На 21.09.2022 година, кога Светата Православна Црква го празнува празникот Рождество на Пресвета Богородица - Мала Богородица,  Неговото Високопреосвештенство Митрополитот Брегалнички господин Иларион, во сослужение на свештенослужители од Брегалничката Епархија, отслужи Света Архиерејска Литургија во храмот „Успение на Пресвета Богородица“ во Ново Село - Штип. На крајот од Литургијата, ...

  Comments: 0   View more...

 • Празнична Вечерна богослужба во манастирот во с. Ѓуриште

  Posted 2022-09-20 10:30:00 by: Сард

  {artsexylightbox singleImage="images/stories/20-09-22/01.jpg" path="images/stories/20-09-22/" previewHeight="150" previewWidth="200"}{/artsexylightbox} Празнична Вечерна богослужба во манастирот во с. Ѓуриште - Свети Николе На 20.09.2022 година, во навечерието на празникот Рождество на Пресвета Богородица - Мала Богородица,  Неговото Високопреосвештенство Митрополитот Брегалнички господин Иларион, во сослужение на свештенослужители од Брегалничката Епархија, отслужи Празнична Вечерна Богослужба во манастирот „Рождество на Пресвета Богородица“ во с. Ѓуриште - Свети Николе. На крајот од Вечерната Богослужба, ...

  Comments: 0   View more...

 • Осветување на работните простории на Доброволното Противпожарно Друштво - Кочани

  Posted 2022-09-17 11:30:00 by: Сард

  {artsexylightbox singleImage="images/stories/177-09-22/01.jpg" path="images/stories/177-09-22/" previewHeight="150" previewWidth="200"}{/artsexylightbox} Осветување на работните простории на Доброволното Противпожарно Друштво - Кочани На 17.09.2022 година, Неговото Високопреосвештенство Митрополитот Брегалнички господин Иларион, изврши осветување на работните простории на Доброволното Противпожарно Друштво во ...

  Comments: 0   View more...

 • Сослужување со Епископот Бихачко-петровачки г. Сергеј во Лесновската обител

  Posted 2022-09-17 10:30:00 by: Сард

  {artsexylightbox singleImage="images/stories/17-09-22/01.jpg" path="images/stories/17-09-22/" previewHeight="150" previewWidth="200"}{/artsexylightbox} Сослужување со Епископот Бихачко-петровачки г. Сергеј во Лесновската обител На 17.09.2022 година, Св. свешт-мч. Вавил, пророк и боговидец Мојсеј, Неговото Високопреосвештенство Митрополитот Брегалнички господин Иларион, во сослужение на Епископот Бихачко-петровачки г. Сергеј, Архиереј при СПЦ, и свештенослужители од Бихачко-петровачката и Брегалничката Епархија, отслужија Света Архиерејска Литургија во Лесновскиот манастир. На крајот од Литургијата двајцата Архиереи одржаа содржајни ...

  Comments: 0   View more...

 • Отсекување на главата на Св. Јован Крстител - с.Горни Подлог

  Posted 2022-09-11 10:30:00 by: Сард

  {artsexylightbox singleImage="images/stories/11-09-22/01.jpg" path="images/stories/11-09-22/" previewHeight="150" previewWidth="200"}{/artsexylightbox} Отсекување на главата на Св. Јован Крстител - с.Горни Подлог - Кочани На 11.09.2022 година, Недела 13-та по Педесетница, Отсекување на главата на Свети Јован Претеча и Крстител, Неговото Високопреосвештенство Митрополитот Брегалнички господин Иларион, во сослужение на свештенослужители од Брегалничката Епархија, отслужи Света Архиерејска Литургија во храмот „Отсекување на главата на Св. Јован Крстител“ во с. Горни Подлог - Кочани. На крајот од Литургијата, Митрополитот г. Иларион одржа содржајна ...

  Comments: 0   View more...

 • Свети мч. Фануриј и ракополагање во ѓаконски чин во Штип

  Posted 2022-09-09 10:30:00 by: Сард

  {artsexylightbox singleImage="images/stories/09-09-22/01.jpg" path="images/stories/09-09-22/" previewHeight="150" previewWidth="200"}{/artsexylightbox} Свети мч. Фануриј и ракополагање во ѓаконски чин во Штип На 09.09.2022 година, св. мч. Фануриј, преп. Пимен Велики, св. Осиј Кордупски, Неговото Високопреосвештенство Митрополитот Брегалнички господин Иларион, во сослужение на свештенослужители од Брегалничката Епархија, отслужи Света Архиерејска Литургија во Соборниот храм „Св. Николај“ во Штип. Пред почетокот на Литургијата, Митрополитот г. Иларион го произведе во чин Ипоѓакон дипломираниот богослов, теолог и вероучител, Михаил Ристов од с.Долни Балван - Штип, а во текот на Литургијата го ракоположи во ѓаконски чин. На крајот од ...

  Comments: 0   View more...

 • Преосветување на храмот „Свети Јован Крстител“ во с.Лески - Виница

  Posted 2022-09-04 10:30:00 by: Сард

  {artsexylightbox singleImage="images/stories/04-09-22/01.jpg" path="images/stories/04-09-22/" previewHeight="150" previewWidth="200"}{/artsexylightbox} Преосветување на храмот „Свети Јован Крстител“ во с.Лески - Виница На 04.09.2022 година, Недела 12-та по Педесетница, св. мч-ци Агатоник, Зотик, Зинон и др.; св. мч-чка Антуса,  Неговото Високопреосвештенство Митрополитот Брегалнички господин Иларион, во сослужение на свештенослужители од Брегалничката Епархија, изврши преосветување на храмот „Свети Јован Крстител“ во с. Лески - Виница, а потоа отслужи Света Архиерејска Литургија. На крајот од Литургијата, Митрополитот г. Иларион одржа содржајна ...

  Comments: 0   View more...