БлогМК - Прохор »

 • Ден за молитва за упокоените – Задушница

  Posted 2022-11-04 13:32:58 by: Сард

  Првата Сабота пред споменот на св Димитриј, познат по народот како Митровден, Светата Православна Црква ја одредила како ден за спомнување на покојните и е наречен митровденска задушница. Православното христијанско учење за спомнување на мртвите се засновува на верата во зададента бесмртноста на душата и воскресенито на телото. Упокоените според зборовите Христови не умираат во ...

  Comments: 0   View more...

 • Our Holy Father Saint Prohor Pchinski

  Posted 2022-10-31 20:14:43 by: Сард

  ~+~ Saint Prohor Pchinski was born in Macedonia, in the area of ​​Ovche Pole, to pious parents Ivan and Marija. These noble, God-fearing people also had great wealth, but they always put God before the world, the spiritual before the material, and gave and helped a lot to the poor, but they were childless. For ...

  Comments: 0   View more...

 • Преподобен отец наш Прохор Пчински

  Posted 2022-10-31 07:35:47 by: Сард

      Свети Прохор Пчински е роден во Македонија, во Областа Овче Поле, од благочестиви родители Иван и Марија. Тие благородни, богобојазливи луѓе имаа  и голем имот но секогаш го поставуваа  Божјото пред световното, духовното пред материјалното и даваа и помагаа многу на сиромашните, но беа бездетни. За тој свој недостаток тие непрестајно се молеа на Бога. И  ...

  Comments: 0   View more...

 • ЖИТИЕ НА ПРЕПОДОБНАТА МАЈКА НАША ПАРАСКЕВА – ПЕТКА

  Posted 2022-10-27 01:47:05 by: Сард

  ~+~ (27/14 октомври) „Знаете дека кнезовите народни владеат над народите, и управниците господарат над нив; меѓу вас, пак, нека не биде така; а кој меѓу вас сака да биде поголем, нека ви биде слуга; и кој сака меѓу вас да биде прв, нека ви служи; како што и Синот Човечки не дојде да Му служат, ...

  Comments: 0   View more...

 • ЖИТИЕ НА СВЕТИОТ СВЕШТЕНОМАЧЕНИК ДИОНИСИЈ АРЕОПАГИТ

  Posted 2022-10-16 07:16:41 by: Сард

  ~+~ „Учејќи ја длабочината на духот во морето на премудроста, преподобен, ти си го проповедал едното Божество на Света Троица, откако ги опиша сите ангелски чинови и сите нивни таинствени светлини, богомудар. Затоа, опишувајќи ја и земната ерархија, сите си ги издигнал кон единственото единство ерарху Дионисије…“ (Седален од утрената на св. Дионисиј Ареопагит) Неговото ...

  Comments: 0   View more...

 • Protection (Shroud) of the Most-Holy Theotokos – Metropolitan of Strumica Nahum

  Posted 2022-10-14 10:23:47 by: Сард

  ~+~ Christ said: “And whatever you ask the Father in my name, I will do it for you, so that the Father may be glorified in the Son” (John 14, 13). The God-Man Jesus Christ establishes, for us, a spiritual rule; to ask of Him something beneficial to the soul in the name of Someone ...

  Comments: 0   View more...

 • Покров на Пресвета Богородица – Митрополит Струмички Наум

  Posted 2022-10-14 08:22:47 by: Сард

  ~+~ Христос рекол: „И што и да посакате од Отецот во Мое име, ќе ви го направам, за да се прослави Отецот во Синот“ (Јован 14, 13). Богочовекот Исус Христос воспоставува, за нас, духовно правило да бараме од Него нешто душеполезно во име на Некој што неизмерно Му значи. Нема ли Он Самиот прв да ...

  Comments: 0   View more...

 • The Conception of Saint John the Baptist – Metropolitan of Strumica Nahum

  Posted 2022-10-09 14:04:40 by: Сард

  ~+~ In the days of Herod, the king of Judea, there was a certain priest named Zacharias, of the division of Abijah. His wife was of the daughters of Aaron, and her name was Elizabeth. And they were both righteous before God, walking in all the commandments and ordinances of the Lord blameless. But they ...

  Comments: 0   View more...

 • Зачнување на свети Јован Крстител – Митрополит Струмички Наум

  Posted 2022-10-09 13:09:51 by: Сард

  ~+~ „Во деновите на Ирод, царот Јудејски, живееше еден свештеник по име Захариј, од редот Авијанов; а жена му беше од ќерките Аронови и се викаше Елисавета. И обајцата беа праведни пред Бог, постапувајќи според сите заповеди и повелби Господови без погрешка. Тие немаа деца, оти Елисавета беше неплодна; а обајцата беа веќе стари“ (Лука ...

  Comments: 0   View more...

 • Воздвижение на Чесниот Крст

  Posted 2022-09-26 11:21:38 by: Сард

  ~+~ Сите носиме свој Крст (страдање) – прашањето е: сакаме да носиме Крст со смисла, со утеха и надеж на Воскресение, или сакаме да се мачиме со бесмислен крст? Мислам дека изборот не е тежок. Затоа, ајде да почнеме вистински да го почитуваме Крстот Христов, црпејќи ја од него силата на преобразувањето и Воскресението. Вистинско ...

  Comments: 0   View more...

 • Haiography of the Venerable Joanikij from Rakotinci – Father Gavril Galev

  Posted 2022-09-23 05:23:22 by: Сард

  The way of those who please God is strange, and when God wills, then He glorifies them   ~+~ The way of those who please God is strange, and when God wills, then He glorifies them. Everything is in accordance to the will of God, it is important that we follow Him, i.e. to cooperate, ...

  Comments: 0   View more...

 • Nativity of the Most-Holy Theotokos – Metropolitan of Strumica Nahum

  Posted 2022-09-21 11:14:25 by: Сард

  ~+~ The Nativity of the Most Holy Sovereign Lady, our Theotokos and Ever-Virgin Mary, is a beautiful occasion to remember how far we are still from true love towards Her and how much we need to repent for our fallen state. I’m talking about spiritual love, not psychosomatic love. In the first instance, great effort ...

  Comments: 0   View more...

 • Рождество на Пресвета Богородица – Митрополит Струмички Наум

  Posted 2022-09-20 11:10:04 by: Сард

  ~+~ Рождеството на Пресветата Владичица наша Богородица и Секогашдева Марија е убав повод да се потсетиме колку сме уште далеку од вистинската љубов кон Неa и колку треба да се покаеме поради овој наш пад. Зборувам за духовна љубов, не за душевна. За првата, потребен е голем труд во православниот духовен живот; со втората сме родени. ...

  Comments: 0   View more...

 • Assumption of the Most-Holy Theotokos

  Posted 2022-08-28 11:36:36 by: Сард

  ~+~ It is not by chance that the passage from the Holy Gospel where the Lord God-Man Jesus Christ Himself testified to us all that Mary chose the better part is indicated as the gospel reading of today’s feast. Martha is the exemplar of having chosen the good (part), while Mary is the exemplar of ...

  Comments: 0   View more...