БлогМК - Благовести »

 • Православието во Босна и Херцеговина

  Posted 2022-09-24 14:57:46 by: Сард

  ПРАВОСЛАВИЕТО ВО БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА Местоположба: Босна и Херцеговина (БиХ) е држава во југоисточниот дел на Европа, сместена на западниот дел од Балканскиот полуостров. На север, запад и југозапад граничи со Хрватска, а на исток со Србија. На југоисток граничи со Црна Гора. Површина: 51.129 км2. Број на население: Според пописните податоци од 2014 година, во ...

  Comments: 0   View more...

 • Преподобна Валбурга, игуменија на Хајденхајмскиот манастир

  Posted 2022-08-17 11:04:16 by: Сард

  СПОМЕН НА ПРЕПОДОБНАТА МАЈКА ВАЛБУРГА, ИГУМЕНИЈАТА НА ХАЈДЕНХАЈМСКИОТ МАНАСТИР, ЧИЈ СПОМЕН ЦРКВАТА ГО СЛАВИ НА 25 ФЕВРУАРИ (710-779; германски: Walburga) Света Валбурга[1] е сестра на светите браќа Вилибалд и Винибалд. Кога свети Бонифациј заминал да проповеда меѓу Германците, тој со себе, како помошници и соработници, ги понесол и светите браќа на Валбурга, синовите на светиот ...

  Comments: 0   View more...

 • Свети Вилибалд, епископот на Ејхштат

  Posted 2022-08-07 21:09:36 by: Сард

  СПОМЕН НА СВЕТИОТ ОТЕЦ ВИЛИБАЛД, ЕПИСКОПОТ НА ЕЈХШТАТ И АПОСТОЛОТ НА ФРАНКОНИЈА, ЧИЈ СПОМЕН ЦРКВАТА ГО СЛАВИ НА 7 ЈУЛИ (701-787; германски: Willibald von Eichstätt) Свети Вилибалд,[1] неговиот брат Винибалд[2] и неговата сестра Валбурга, биле деца на свети Ричард, кој на многу места е наречен и крал. Тие биле родум од Весекс, Англија. Нивната мајка ...

  Comments: 0   View more...

 • Православието во Израел

  Posted 2022-07-25 10:39:55 by: Сард

  ПРАВОСЛАВИЕТО ВО ИЗРАЕЛ Местоположба: Израел се наоѓа во Западна Азија, поточно на Блискиот Исток. Од некои историско-културни причини се смета за дел и од Европа. Се граничи со Либан и Сирија на север, Јордан на исток и Египет на југ. Излегува на Средоземно, Црвено и Мртво море. Површина: 20.770 km². Број на население: Според пописот ...

  Comments: 0   View more...

 • Свети Бонифациј, архиепископот на Мајнц

  Posted 2022-06-23 19:50:03 by: Сард

  СПОМЕН НА СВЕТИОТ БОНИФАЦИЈ, АПОСТОЛОТ НА СИТЕ ГЕРМАНЦИ И АРХИЕПИСКОПОТ НА МАЈНЦ, ЧИЈ СПОМЕН ЦРКВАТА ГО СЛАВИ НА 5 ЈУНИ (672/673-754; латински: Bonifatius, Winfried, Winfrid, Wynfreth) Апостолот на Германија и архиепископот на Мајнц – светиот отец Бонифациј,[1] роден е во 672/673 година во Кредитон, во грофовијата Ексетер, Весекс (денешен Девоншир во југозападна Англија). На крштението ...

  Comments: 0   View more...

 • Орото како икона на Црквата

  Posted 2022-06-10 21:01:04 by: Сард

  ОРОТО КАКО ИКОНА НА ЦРКВАТА Еднакво, и во современата македонска култура, па и во Црквата, цивилизациската димензија и значењето на нашите народни игри и ора за нашиот европски и христијански идентитет не се прифатени и вреднувани Според една поучна приказна, во XVIII век еден познат монах, голем аскет и духовник, дошол да го прославува Воскресението ...

  Comments: 0   View more...

 • Свети Ерхард, епископот на Регенсбург

  Posted 2022-05-08 21:06:23 by: Сард

  СПОМЕН НА СВЕТИОТ ЕРХАРД, ЕПИСКОПОТ НА РЕГЕНСБУРГ, ЧИЈ СПОМЕН ЦРКВАТА ГО СЛАВИ НА 8 ЈАНУАРИ (?-700; германски: Erhard von Regensburg) Свети Ерхард[1] е роден во Ирска. За неговото ракополагање нема зачувано историски податоци, исто како што не е познато ни кога ја напуштил родната земја и започнал мисија во ширењето на христијанството на континентална Европа. ...

  Comments: 0   View more...

 • И ќе Му го дадат името Емануил…

  Posted 2022-04-06 11:42:46 by: Сард

  И ЌЕ МУ ГО ДАДАТ ИМЕТО ЕМАНУИЛ… Точно така е пишано кај пророкот Исаиј. Емануил или Со нас е Бог! Ама еве веќе 20 векови ова име и Божјото присуство со нас и меѓу нас е исмејувано и навредувано. Но, зарем за нас не е речено: „Имаат уши да слушаат, ама не им се слуша; ...

  Comments: 0   View more...

 • Смешно, зар не!?

  Posted 2022-03-23 15:20:26 by: Сард

  СМЕШНО, ЗАР НЕ!? Во овој свет, и кога има мир, луѓето се убиваат на разни начини, и со оружје, и без оружје. Во светот има многу убиства и самоубиства, а колку повеќе би ги имало, ако го немаме стравот од казната, и кога би можеле тие да се извршат тајно. А колку многу има убиства ...

  Comments: 0   View more...

 • „The Robe“

  Posted 2022-03-20 20:49:12 by: Сард

  „The Robe“ Во прекрасниот роман „The Robe“ од Lloyd C. Douglas, Маркелиј го прашува Јустиј: „Што мислиш, каде замина Христос?“. Јустиј одговори: „Не знам пријателе, знам само дека е жив и постојано очекувам да Го видам. Понекогаш сум свесен за Неговото присуство, како да е блиску до мене“. Јустиј едвај се насмевна, со очи полни ...

  Comments: 0   View more...