БлогМК - РРГрозданоски »

 • ПОРЕЧКИ МАНАСТИР

  Posted 2016-05-26 05:06:26 by: Сард

  Проф. д-р Ратомир Грозданоски, протоѓакон Поречки манастир „Света Богородица“, Скопје 2014. СОДРЖИНА I. БИБЛИСКА МАКЕДОНИЈА – РИЗНИЦА НА СВЕТОСТА I.1. Македонија – именувана во Библијата I.2. Богородица дошла во Македонија I.3. Апостол Павле во Македонија I.4. Македонија – мајка на словенскиот јазик и писмо I.5. Македонија – земја на свети градби II. ПОРЕЧЕ – ХРИСТИЈАНСКИ ...

  Comments: 0   View more...

 • СТЕФАН АРХИЕПИСКОП ОХРИДСКИ И МАКЕДОНСКИ

  Posted 2016-05-24 23:21:47 by: Сард

  Проф. д-р Ратомир Грозданоски, протоѓакон Стефан Архиепископ Охридски и Македонски, Скопје 2000. С О Д Р Ж И Н А СВЕТИКЛИМЕНТОВА СЛАВА…….. ST.CLEMENT GLORY…….. Хронологија на настаните на Изборниот собор……. Предизборни збиднувања…… Света Литургија пред изборот на Поглавар……. Почеток на Црковно-народниот собор…. Словото на Уставот за Архиепископскиот црковно-народен собор…… Изборната постапка…… Резултати од гласањето…. Благодарност ...

  Comments: 0   View more...

 • МИХАИЛ АРХИЕПИСКОП ОХРИДСКИ И МАКЕДОНСКИ

  Posted 2016-05-23 23:12:37 by: Сард

  Проф. д-р Ратомир Грозданоски, протоѓакон Михаил Архиепископ Охридски и Македонски, Скопје 1994 С О Д Р Ж И Н А Во тронот на свети Климент Охридски……. Михаил, по милоста Божја Архиепископ Охридски и Македонски……….. Востоличен Архиепископот Михаил……… Пристапна беседа на Архиепископот Михаил…… Архиепископ Михаил – биографија ……….. Archbishop Mihail – biography…….. Епархиските архиереи на Македонската ...

  Comments: 0   View more...

 • ПРАВОСЛАВНА ХРИСТИЈАНСКА ВЕРОНАУКА

  Posted 2016-05-22 23:23:29 by: Сард

  Проф. д-р Ратомир Грозданоски ПРАВОСЛАВНА ХРИСТИЈАНСКА ВЕРОНАУКА – Проф. д-р Ратомир Грозданоски Издадена: ...

  Comments: 0   View more...

 • ГОСПОДОВАТА МОЛИТВА

  Posted 2016-05-21 23:36:14 by: Сард

  Проф. д-р Ратомир Грозданоски, протоѓакон Господовата молитва Оче наш, Скопје 2010. С О Д Р Ж И Н А Препорака Предговор Оче наш Оче наш, Кој си на небесата (призив – повикување) I. Да се свети името Твое II. Да дојде царството Твое III. Да биде волјата Твоја како на небото, така и на земјата. ...

  Comments: 0   View more...

 • БЛАЖЕНСТВАТА ЗЕМНОНЕБЕСНИ СКАЛИЛА

  Posted 2016-05-20 12:21:44 by: Сард

  Проф. д-р Ратомир Грозданоски, протоѓакон Блаженствата – земнонебесни скалила, Скопје 2007.  С О Д Р Ж И Н АВовед Introduction Макариологија Macariology Прво блаженство (First Beatitude) Второ блаженство (Second Beatitude) Трето блаженство (Third Beatitude) Четврто блаженство (Fourth Beatitude) Петто блаженство (Fifth Beatitude) Шесто блаженство (Sixth Beatitude) Седмо блаженство (Seventh Beatitude) Осмо блаженство (Eighth Beatitude) Деветто ...

  Comments: 0   View more...

 • ДЕСЕТТЕ БОЖЈИ ЗАПОВЕДИ – ДЕКАЛОГ

  Posted 2016-05-19 23:11:40 by: Сард

  Проф. д-р Ратомир Грозданоски, протоѓакон Десетте Божји заповеди – Декалог, Скопје 2008. С О Д Р Ж И Н А Увод Првата Божjа заповед За верата – што значи да веруваш?. Богопознание. Внатрешно и надворешно богопочитување. Гревови против првата Божја заповед: 1. Неверие. 2. Многубоштво. 3. Обожување луѓе место Бога. 4. Преголема надеж на себеси ...

  Comments: 0   View more...