МПЦ-ОА - Православен Богословски Факултет »

 • Конкурс за запишување студенти на втор циклус студии во студиската 2022/2023 година

  Posted 2022-07-13 12:44:13 by: Сард

  Православниот богословски факултет „Св. Климент Охридски“ – Скопје, објавува   К О Н К У Р С ЗА ЗАПИШУВАЊЕ СТУДЕНТИ НА ВТОР ЦИКЛУС СТУДИИ ВО СТУДИСКАТА 2022/2023 ГОДИНА   Во согласност со Конкурсот за запишување студенти на втор циклус студии на студиските програми на факултетите и институтите на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје, Православниот богословски факултет „Св. Климент Охридски“ – Скопје, за запишување студенти во студиската 2022/2023 година, предвидува запишување на следниов број кандидати: – за едногодишни студии по теологија  10 кандидати, – … Прочитај повеќе "Конкурс за запишување студенти на втор циклус студии во студиската 2022/2023 ...

  Comments: 0   View more...

 • Конкурс за запишување на редовни и вонредни студенти во I година додипломски студии во академската 2022/2023 година

  Posted 2022-07-13 12:27:44 by: Сард

  Православниот богословски факултет „Свети Климент Охридски“ – Скопје, објавува К О Н К У Р С      за запишување на редовни и вонредни студенти во I година во академската  2022/2023 година   Право на упис на Православниот богословски факултет имаат кандидати од православна вероисповед, кои завршиле богословија или гимназија со положена матура. државна или меѓународна. Исто така, на Факултетот може да се конкурира и со друго четиригодишно средно образование. Сите кандидати освен богословите, полагаат и приемен испит. Доколку на конкурсот се пријават поголем број … Прочитај повеќе "Конкурс за запишување на редовни и вонредни студенти во I година додипломски студии во академската 2022/2023 ...

  Comments: 0   View more...

 • Петти Светиклиментов научен собир „Сеќавање (па́мѧть)“

  Posted 2021-12-06 15:44:06 by: Сард

  На 07.12.2021 г. (вторник), со почеток во 10:00 часот ќе се одржи Петтиот Светиклиментов научен собир на тема „Сеќавање (памѧть)“, во организација на Православниот богословски факултет „Свети Климент Охридски“ во Скопје. Собирот ќе се одржи онлајн на платформата Зум (Zoom), а ќе може да се следи во живо на нашиот Јутјуб канал: https://www.youtube.com/watch?v=5AwxQbeK42Y . Линк кон видео-преносот ќе можете да најдете и на нашата Фејсбук страница. ...

  Comments: 0   View more...

 • Призив на Светиот Дух – молебен за успешен почеток на академската година

  Posted 2021-10-05 08:14:07 by: Сард

  По повод почетокот на академската 2021/2022 година, на први октомври 2021 година, во манастирот „Св. Јован Крстител“ во Капиштец, беше одржан молебен – Призив на Светиот Дух за успешен почеток на академската година. Со молебенот чиноначалствуваше Неговото Високопреосвештенство митрополитот Преспанско-пелагониски и администратор Австралиски и Новозеландски г. Петар. На чинот присуствуваа студентите, наставниот и административниот кадар од Православниот богословски факултет „Св. Климент Охридски“ во Скопје и заеднички се помолија за просветување, за да можат студентите со Божја помош да ја совладаат науката над науките и да … Прочитај повеќе "Призив на Светиот Дух – молебен за успешен почеток на академската ...

  Comments: 0   View more...

 • Во тек е IV Светиклиментов научен собир на тема „Образование и заедничарење“

  Posted 2020-12-07 09:24:10 by: Сард

  Почитувани, Ве известуваме дека е во тек  Четвртиот Светиклиментов научен собир на тема „Образование и заедничарење“, во организација на Православниот богословски факултет „Свети Климент Охридски“ во Скопје. Истиот можете да го следите во живо на нашиот YouTube канал на следниов линк:         ...

  Comments: 0   View more...

 • „Образование и заедничарење“ – IV Светиклиментов научен собир

  Posted 2020-12-04 13:11:24 by: Сард

  Ве известуваме дека на 07.12.2020 г. (понеделник), со почеток во 10:00 часот ќе се одржи Четвртиот Светиклиментов научен собир на тема „Образование и заедничарење“, во организација на Православниот богословски факултет „Свети Климент Охридски“ во Скопје. Собирот ќе се одржи онлајн на платформата Зум (Zoom), а ќе може да се следи во живо на нашиот Јутјуб канал. Линк кон видео-преносот ќе можете да најдете и на веб-страната на Факултетот, како и на нашата Фејсбук страница. ...

  Comments: 0   View more...

 • ИЗВЕСТУВАЊЕ

  Posted 2020-10-28 00:02:16 by: Сард

  Согласно препораките за справување со состојбата предизвикана од ‎Ковид19, од 1 ноември 2020 година, администрацијата на Факултет ќе ‎работи само во вторник и четврток од 9 до 14 часот.‎ Во овој период нема да се изведуваат ниту предавања, вежби, ‎консултации, колоквиуми и испити со физичко присуство.‎ Од ...

  Comments: 0   View more...

 • ПРИЗИВ НА СВЕТИОТ ДУХ МОЛЕБЕН ЗА ПОЧЕТОК НА СТУДИСКАТА ГОДИНА

  Posted 2020-10-01 08:03:26 by: Сард

  На 05 октомври 2020 година (понеделник), во 11,00 часот, во манастирот „Свети Јован Крстител“ Капиштец, Скопје ќе се отслужи: Молебен за почеток на новата студиска година и призив на Светиот Дух Присуството е задолжително за генерацијата новозапишани студенти 2020/2021, за студентите од сите студиски години, како и за професорите и асистентите. Со редовна настава ќе се започне на 06.10.2020 година. Декан проф. д-р Ѓоко ...

  Comments: 0   View more...

 • Конкурс за запишување студенти на втор циклус студии

  Posted 2020-06-28 23:25:23 by: Сард

  Во согласност со член 149 од Законот за високото образование (Сл. Весник на РМ бр. 82 од 08.05.2018), чл. 208, Уредбата со законска сила за примена на Законот за високото образование за време на вонредна состојба ( Сл. весник на РСМ 76, 24.3.2020), Уредбата со законска сила за изменување и дополнување на Уредбата со законска сила за примена на Законот за високото образование за време на вонредна состојба ( Сл. весник на РСМ 116, 5.5.2020), став 1, алинеја 2 од Статутот на Универзитетот „Св. Кирил … Прочитај повеќе "Конкурс за запишување студенти на втор циклус ...

  Comments: 0   View more...

 • Конкурс за запишување на редовни и вонредни студенти

  Posted 2020-06-28 23:21:25 by: Сард

  Православниот богословски факултет „Свети Климент Охридски“ – Скопје, објавува К О Н К У Р С за запишување на редовни и вонредни студенти во I година во академската  2020/2021 година   Право на упис на Православниот богословски факултет имаат кандидати од православна вероисповед, кои завршиле богословија или гимназија со положена матура, државна или меѓународна. На Факултетот може да се за запишат и кандидати кои завршиле гимназија и положиле училишна матура. Исто така, на Факултетот може да се конкурира и со друго средно образование, но само … Прочитај повеќе "Конкурс за запишување на редовни и вонредни ...

  Comments: 0   View more...