ПравославиеМК »

Објави од македонски православни интернет страни.
 • Митрополит Струмички Наум: Обрезание во срцето, по Дух (13.01.2022 17:42)

  Posted 2022-01-16 19:01:02 by: Сард

  Ако внимателно ја погледнеме оваа молитва, во неа ќе ги препознаеме историските периоди на Стариот и Новиот Завет, како и бесконечниот период на Царството Небесно, кој веќе е и уште не е. Со јазикот на православната теологија овие периоди уште се наречени: Сенка, Икона и ...

  Comments: 0   View more...

 • СВЕТО БОГОЈАВЛЕНИЕ НА ГОСПОД БОГ И СПАСИТЕЛ НАШ ИСУС ХРИСТОС!

  Posted 2022-01-16 16:07:16 by: Сард

  СВЕТО БОГОЈАВЛЕНИЕ НА ГОСПОД БОГ И СПАСИТЕЛ НАШ ИСУС ХРИСТОС УТРЕНА Тропар, глас 1. Кога се крштеваше во Јордан, Господи, на светот му се откри Света Троицаː зашто гласот на Родителот сведочеше за тебе, именувајќи Те возљубен Син. И Духот, во вид на гулаб, ја потврдуваше вистинитоста на неговите зборови. Христе Боже, Кој се јави ...

  Comments: 0   View more...

 • Свети Јован Кронштадски: Големината и животворноста на Божествсните Тајни

  Posted 2022-01-16 16:05:08 by: Сард

   За време на земниот живот, луѓето бараат се друго, освен Христа Дарителот на животот. Затоа немаат духовен живот и им се предадени на страстите, односно на: неверието, маловерието, користољубивоста, зависта, омразата, честољубивоста, задоволството од јадење и пиење... Дури кон крајот на животот, само тогаш го бараат Христа во ...

  Comments: 0   View more...

 • Circumcision of the heart – Metropolitan Nahum of Strumica

  Posted 2022-01-16 13:41:36 by: Сард

  ~+~ “At that time the shepherds returned, glorifying and praising God for all the things that they had heard and seen, as it was told to them. After eight days were fulfilled the time came for the circumcision of the Child, His name was called Jesus, the name given by the angel before He was ...

  Comments: 0   View more...

 • Обрезание, по срце – Митрополит Струмички Наум

  Posted 2022-01-16 13:39:38 by: Сард

  ~+~ „Во она време, се вратија пастирите, славејќи Го и фалејќи Го Бог за сè што чуја и видоа, како што им беше речено. А кога се навршија осум дена, за да биде обрезан Младенецот, Му ставија име Исус, известено од ангелот уште пред да биде зачнат во утробата.“ За полесно да го сфатиме настанот ...

  Comments: 0   View more...

 • БОЖИКНА ПРИКАЗНА

  Posted 2022-01-16 07:12:44 by: Сард

  По неколку безуспешни обиди да го фати врапчето, кое упорно бегало од него, човекот исфрустрирано извикал на глас: „глупава птицо, толку ли не разбираш дека сакам да ти помогнам. Кога би знаела дека сакам да те внесам на топло, не би бегала од мене“. Тогаш направил мала пауза и пак почнал да размислува на глас: „Ех, ако би можел само да станам и јас малечка птица како тебе и да ти помогнам да ...

  Comments: 0   View more...

 • БEСEДА за гoрдoста (16.01.2022)

  Posted 2022-01-16 04:20:08 by: Сард

  “Ништo нe смe дoнeслe на свeтoв, јаснo e дeка нe мoжeмe и ништo да oднeсeмe” (И Тим. 6:7) - вeли прeмудриoт апoстoл. И кoга на Бoга Му принeсувамe жртва, прoст лeб и прoстo винo, ниe гoвoримe: “Твoи oд Твoитe, Тeбe Ти принeсувамe!” бидeјќи ни вo свeтoт нeмамe ништo свoe:ни трoшка лeб, ниту капка винo - ништo штo нe e oд ...

  Comments: 0   View more...

 • Недела пред Богојавление

  Posted 2022-01-15 12:20:26 by: Сард

  Јован не доаѓа овенчан со слава на голем и учен говорник, писател, научник. Тој доаѓа од пустината како човек во потполност посветен на Бога. И затоа луѓето повеќе му веруваат нему, отколку на учените, богатите и славните. А и тој не сведочи за ...

  Comments: 0   View more...

 • Секогаш бидете внимателни – Свети Јован Шангајски и Сан-Франциски

  Posted 2022-01-14 14:35:31 by: Сард

  БДЕЈТЕ ! Постојано стојте на духовната стража, затоа што не знаете кога Господ ќе ве повика кај Себе. Во својот земен живот бидете подготвени во секој миг да дадете отчет. Внимавајте ѓаволот да не ве улови во својата мрежа и да не ве измами, присилувајќи ве да паднете во искушението. Секојдневно испитувајте ја вашата совест, ...

  Comments: 0   View more...

 • Ретроспектива (2005-2020):Свети Григориј Ниски - Добротворството

  Posted 2022-01-13 19:00:22 by: Сард

   Сиромасите се силни обвинители и одлични заштитници – заштитуваат и обвинуваат не со зборови, туку со својот изглед пред небесниот Судија, зашто направеното за нив вика кон Срцеводецот поразбрано од секој гласен. Страшниот Суд ни е опишан заради сиромасите. Таму јас го гледам Синот Човечки на висок престол, опкружен од ...

  Comments: 0   View more...

 • Обрезание на Господ Исус Христос; св.Василиј Велики

  Posted 2022-01-13 17:00:54 by: Сард

  Во осмиот ден по раѓањето Божествениот Младенец Го донесоа во храмот и според постоечкиот закон во Израилот, како што беше од времето на Авраам, Го обрезаа. Тогаш Му го дадоа името Исус, онака како што Ѝ благовестеше на Пресветата Дева архангелот Гавриил. Старозаветното обрезание е предобраз на новозаветното Крштение. Обрезанието на Господ покажува дека Тој на Себе прими вистинско човечко тело а не привидно, како што подоцна учеа ...

  Comments: 0   View more...

 • Обрезание во срцето, по Дух! (Митрополит Наум)

  Posted 2022-01-13 15:52:24 by: Сард

  Обрезание во срцето, по Дух „Во она време, се вратија пастирите, славејќи Го и фалејќи Го Бог за сè што чуја и видоа, како што им беше речено. А кога се навршија осум дена, за да биде обрезан Младенецот, Му ставија име Исус, известено од ангелот уште пред да биде зачнат во утробата.“ За полесно ...

  Comments: 0   View more...

 • СВЕТО БОГОЈАВЛЕНИЕ НА ГОСПОД БОГ И СПАСИТЕЛ НАШ ИСУС ХРИСТОС!

  Posted 2022-01-13 15:12:16 by: Сард

  СВЕТО БОГОЈАВЛЕНИЕ НА ГОСПОД БОГ И СПАСИТЕЛ НАШ ИСУС ХРИСТОС УТРЕНА Тропар, глас 1. Кога се крштеваше во Јордан, Господи, на светот му се откри Света Троицаː зашто гласот на Родителот сведочеше за тебе, именувајќи Те возљубен Син. И Духот, во вид на гулаб, ја потврдуваше вистинитоста на неговите зборови. Христе Боже, Кој се јави ...

  Comments: 0   View more...

 • Father Gavril: Saint Gavril Athonite, Bishop of Velika – An unusual Saint, at an unusual time.

  Posted 2022-01-13 08:11:38 by: Сард

  ~+~ Today we celebrate the memory of Saint Gavril Athonite, Bishop of Velika Diocese. An unusual saint, at an unusual time. We complain today that if we were born at a different time and lived with other people, we would have been better. It is just an excuse for our weaknesses because we are self-loving ...

  Comments: 0   View more...

 • Отец Тадеј ги предупредувал луѓето да се чуваат од далекуисточната медитација и други окултни техники

  Posted 2022-01-13 00:18:17 by: Сард

  Оттука постои кај човек моќ да може во многу краток рок да ги преживее случувањата во скоро целиот свој животен циклус. Овој филм на животот многу често се одвива непосредно пред смрт. Оттука големата заблуда кај источните филозофи која ветува реинкарнација, која и не е ништо друго,туку ниско ...

  Comments: 0   View more...

 • Свети Гаврил Светогорец еп Велички – Невообичаен светител во невообичаено време

  Posted 2022-01-12 14:37:58 by: Сард

  Денес го славиме споменот на светиот Гаврил Светогорец, епископ Велички. Невообичаен светител, во невообичаено време. Ние денес се жалеме дека, ако сме се родиле во друго време и живееме со други луѓе, ќе бидеме подобри. Тоа е само изговор за нашите слабости зашто сме самобендисани и мрзливи и не сакаме да се подобриме, т.е. покаеме. ...

  Comments: 0   View more...

 • Дрвото под кое се одмарала Пресвета Богородица со Богомладенецот

  Posted 2022-01-12 14:08:03 by: Сард

  Во стар Каиро до денес се покажува пештерата во којашто живееше Светото семејство, а во селото Матареа, близу Каиро, укажуваат на дрвото под кое се одмарала Пресвета Богородица со Богомладенецот. Таму има и чудотворен извор со вода под она дрво. Откако поживеаја неколку години во Мисир, по заповед на ангел Божји се вратија повторно во Палестина. И така се исполни второто пророштво: „Од Мисир го повикав Синот Свој“ (Осија 11, ...

  Comments: 0   View more...

 • Преподобен Гаврил Велички – Отец Гаврил Галев

  Posted 2022-01-12 07:21:35 by: Сард

  „НЕВИДЛИВИОТ“ ОД СВЕТИИТЕ  ~+~ Чудни луѓе се монасите. Попрво, тие не се обични земни луѓе, туку надземни, кои светлината на својата душа смерно ја кријат под темното одејание. (…) Од Бога се вооружени со сила зa да им се спротивставуваат на вековите и милениумите. (…) За нив, кои излегле од времето и зачекориле во вечноста, ...

  Comments: 0   View more...

 • Contemplation – Metropolitan of Strumica Nahum

  Posted 2022-01-11 12:53:06 by: Сард

  ~+~ Some people find themselves confused these days by the seemingly different statements and different practices of the clergy during the days of celebrating the Nativity of Christ. And naturally, the confused person almost always wants to justify himself, almost regularly the blame for his confusion and his lack of knowledge needs to shift to ...

  Comments: 0   View more...

 • РАСУДУВАЊЕ – Митрополит Струмички Наум

  Posted 2022-01-11 12:51:05 by: Сард

  ~+~ Некои луѓе се најдоа збунети деновиве од привидно различните изјави и различните пракси на свештенството за време на деновите на славењето на Рождеството Христово. И нормално, збунетиот скоро секогаш сака да се самооправда, скоро редовно вината за својата збунетост и за своето незнаење има потреба да ги префрли на друг, во овој случај на ...

  Comments: 0   View more...

 • Metropolitan of Strumica Naum: Our Holy Father Gavril – the lighthouse of our time

  Posted 2022-01-11 09:58:17 by: Сард

  ~+~ Father Gavril, from the Lesnovo Monastery, was a great consolation to the few true Christian communities (Christians with their own spiritual father, with a rule for spiritual struggle, who regularly fasted, confessed and received communion), who at that time, from 1983 to 1987 (the years we spent together), in R. Macedonia were scattered like ...

  Comments: 0   View more...

 • Митрополит Струмички Наум: Cветиот отец наш Гаврил – Светилникот на нашето време

  Posted 2022-01-11 09:55:58 by: Сард

  ~+~  Отец Гаврил, од Лесновскиот манастир, беше голема утеха за малкуте вистински христијански заедници (христијани со свој духовен отец, со правило за духовен подвиг, кои редовно постеа, се исповедаа и се причестуваа), кои во тоа време, од 1983 до 1987 година (годините што ги поминавме заедно), во Р. Македонија беа распрснати како мали оази за ...

  Comments: 0   View more...

 • Synaxis of the Most-Holy Mother of God – Metropolitan of Strumica Nahum

  Posted 2022-01-11 09:40:22 by: Сард

  ~ + ~ “What shall we offer to You, Oh Christ, Who for our sake has appeared on earth as a man? Every creation which You have crafted offers You thanks. The angels offer you a song. The heavens, their star. The wise men, their gifts. The shepherds, their wonder. The earth, its cave. The ...

  Comments: 0   View more...

 • Свети Стефан, моли го Бог за повеќе вера во нас!

  Posted 2022-01-09 09:52:49 by: Сард

  Светиот првомаченик и архиѓакон Стефан Роднина на апостолот Павле, Евреин од Евреите што живееја по елинските области. Беше прв од Седумте ѓакони коишто Светите апостоли ги ракоположија и ги поставија на служба на грижа за сиромасите во Ерусалим. Затоа и го нарекоа архиѓакон. Со силата на својата вера вршеше големи чуда меѓу луѓето. Злобните Евреи ...

  Comments: 0   View more...