Храм - Црква Велес »

 • Каменот на Лазар

  Posted 2021-04-24 14:36:42 by: Сард

  Свештеник Јани Мулев Од нашата вера и односот со Бог зависи односот кон луѓето, кон животот и смртта, кон сѐ што нѐ опкружува. Колку сме подалеку од Бог, толку сите тие односи се ладни или искривени. Свештениците се пастири и богослужители и духовници и просветители. Во нивната пастирска служба често се соочуваат со луѓе кои... Continue Reading ...

  Comments: 0   View more...

 • Како да достигнам совршенство?

  Posted 2021-04-22 16:29:05 by: Сард

  Една девственичка отиде кај авва Памво и го праша? – Авво, јас постам многу, и јадам еднаш во седум денови. Правам и други подвизи. Го знам напамет Стариот и Новиот Завет. Што уште ми недостасува да направам, та да стигнам до совршенство? Мудриот старец ѝ рече: – Чедо мое, кога некој те пцуе, понижува, ти... Continue Reading ...

  Comments: 0   View more...

 • За расудувањето – свети Нектариј Егински

  Posted 2021-04-13 18:26:38 by: Сард

  Ви препорачувам во сѐ да имате расудување и размислување. Да ги избегнувате крајностите. Строгоста треба да е според мерката на добродетелите. Оној кој нема големи добродетели, а се натпреварува со совршените, сакајќи да живее строго, како светите подвижници, таквиот е во опасност да се погордее и да падне (во грев). Затоа да чекорите со расудување... Continue Reading ...

  Comments: 0   View more...

 • Разлика помеѓу суштината и енергијата Божја

  Posted 2021-03-28 14:18:29 by: Сард

  Митрополит Гортински г. Јеремија Православната догматика говорејќи за Бога прави разлика помеѓу Суштината и Енергијата во Бога. Овој догмат е многу сериозен и во ова повторно се разликуваме од папистите, кои не ја прават оваа разлика во Бога. Тие Го прифаќаат Бога само како Суштина. Но Суштината Божја е несфатлива и невидлива. Тогаш, како Христос... Continue Reading ...

  Comments: 0   View more...

 • Како да се чувам од лошите помисли кои ми доаѓаат во умот?

  Posted 2021-03-24 18:28:32 by: Сард

  Одговор од отец Рафаил Нојка: Не можеш да се запазиш! Сето она што го нарекуваме заповеди Божји, сето она што ни изгледа тешко, не е просто тешко: туку е невозможно! Кога се чувствуваш безнадежен, кога доаѓаш до точката да речеш: „Ќе успеам ли и јас во тоа?“, твојата природа признава дека „тоа“ не е наше,... Continue Reading ...

  Comments: 0   View more...

 • Што е тоа петолебие

  Posted 2021-03-18 19:14:06 by: Сард

  Во текот на Великиот пост, во петоците кога се чита Акатистот на Пресвета Богородица, верниците носат петолебие (пет лепчиња), вино, масло и пченица за благослов на семејството, градот и државата. Светите отци за Петолебието велат: „Овој, пак, благословен леб има разни дарови, ја прекинува температурата, кога се прима со вода, ја прогонува секоја ужасна слабост,... Continue Reading ...

  Comments: 0   View more...

 • Неразумно ревнување

  Posted 2021-01-21 16:58:01 by: Сард

  Јеромонах Јона Пафхузен (Авторот денес е Митрополит во Америка) Прекумерната надворешна побожност, лажното смирение, преокупираноста со озборување и со „горливи прашања“ од животот на Црквата, осудување на луѓето поради нивната побожност или став, потполна убеденост во тоа дека „единствено ние знаеме како треба да се прават работите“ и што е можеби најопасно од сѐ, идолатрија... Continue Reading ...

  Comments: 0   View more...

 • Верата која поместува планини

  Posted 2021-01-15 16:02:26 by: Сард

  Во јуни 2018 година во Грција се случи една сообраќајна несреќа и оваа вест го обиколи сиот свет, особено православните медиуми. Но, по што беше толку посебна оваа несреќа? Животот го изгуби Марија Хаџитанаси, 43-годишна мајка на 10 деца, од кои најголемото имаше 22 години, а најмалото само 2 месеци! Кога се рашири оваа вест,... Continue Reading ...

  Comments: 0   View more...

 • Болеста како дар во животот на св. Никифор Лепрозниот

  Posted 2021-01-04 15:36:32 by: Сард

  Пред неколку години (2012 год.), од страна на Цариградската патријаршија, преподобниот Никифор беше впишан во диптихот на светители на Светата православна црква. Токму 4 јануари е одреден за ден, во кој ќе се слави неговиот спомен. Но кој всушност е свети Никифор Лепрозниот? Преподобниот бил ученик на свети Антим Хиоски. Благодарение на неговата духовна поткрепа,... Continue Reading ...

  Comments: 0   View more...

 • Свети Спиридон и патникот

  Posted 2020-12-26 20:58:31 by: Сард

  Еднаш на вратата од домот на свети Спиридон затропал еден изморен патник, кој доаѓал од Киринеа. Надвор времето било ужасно, дождови, ветар, а патникот кој 3 дена одел гладен, едвај дошол до неговата куќа. Светиот владика Спиридон (270-348), кој бил вдовец и живеел со неговата ќерка, света Ирина, веднаш го примил странецот, со сите обичаи... Continue Reading ...

  Comments: 0   View more...