Храм - Манастир Слепче »

 • Анастасија која седи - Архимандрит Рафаил Карелин

  Posted 2020-08-14 02:01:49 by: Миле Миланоски

  10/07/2020   Имав прилика во мојот живот да сретнувам луѓе кои живееја во атмосфера на некакво постојано чудо, како физичките закони, немоќите на човечкото тело, страстите, што ја колебаат душата, да не постојат, како, ако го кажеме тоа описно, за нив да немаше земјина тежа. Таков човек беше Анастасија, која народот ја викаше „Анастасија која седи“. Таа со луѓето зборуваше во приказни и загатки, но тоа што таа го кажуваше секогаш се остваруваше. Нејзините подвизи ги надминуваат човечките сили, како подвизите на древните столпници. Кога не би видел со свои очи и само би слушал за Анастасија, тогаш би се сомневал во срцето, како што, можеби, ќе се посомневаат и оние што ќе ги прочитаат овие редови. Но уште има живи сведоци – луѓе што го видоа тоа јавено чудо на земјата. Не знам како таа се молеше, дури не знам точно ни дали се причестуваше, само зборувам за она што самиот го видов и го слушав од луѓето, достојни за доверба, како, на пример, игуменија Марија (Соловјова), која живееше во село Ахкерпа со неколку монахињи, после затворањето на нивниот манастир. Ова ...

  Comments: 0   View more...

 • Препознавање - кон Свети Наум

  Posted 2020-08-14 02:01:49 by: Миле Миланоски

  03/07/2020 Очи се исправија во рамнина, - Раце останаа празни покрај тело - Здогледаа мисли во близина, - Допир кој доаѓа од врело. Солзи на допир одговорија - Вода потребна брашно да се накваси, - Се создаде тесто за душа човечка - Виор од благодат испразни мисли. Допир продолжи вон временски - Се додека печат на просфора не постави, - Препозна, душа препозна, - Ум на минлив се зарадува. Дојде ти Науме, - Кој од мене никогаш не се оддалечи, - Да закрепнеш посинок навреме - Во мака, во радост да не пропадне. Препознав, - Повторно те запознав, - Запознав, расо твое облеков, - На себе крст свој навлеков. Оче препознаен - Во срцево удомен, - Во мисли застапен, - Успокој посинок недостоен. Ете со собрат Кипријан - Надвисувате коси побелени, - Поделувате дарови дарувани - Искупувате души натажени. Не отстапувајте од родов човечки - Да не престануваат вашите молитви, - Постојано благодат да се излева - Везден љубов да се додава.   Од поезијата Манастирски води на сестринството - на манастирот Свети Јован Претеча Слепче ...

  Comments: 0   View more...

 • Кој сака да биде христијанин, треба најпрвин да стане поет - Св. Порфириј Кавсокаливит

  Posted 2020-08-13 02:00:13 by: Миле Миланоски

  25/06/2020 Душата на христијанинот, треба да е префинета, осетлива и чувствителна, да лета, да живее ,,во соништа“. Да лета во бесконечноста, меѓу ѕвездите, до Божјото величество, во тишина. Кој сака да биде христијанин, треба најпрвин да стане поет. Тоа е тоа. Треба да сочувствуваш, да љубиш и да сочувствуваш. Да сочувствуваш со оној што го љубиш. Љубовта се труди за љубената личност. По цела ноќ трча, бдее, сѐ  додека не ги раскрвари нозете само да се сретне со љубената личност. Поднесува жртви. Ништо не зема во обѕир, ни закани ни тешкотии, а сé во името на љубовта. Љубовта кон Христа е нешто сосема друго, бесконечно возвишување. Кога ќе кажеме љубов, тука не станува збор за врлините кои ќе ги стекнеме туку за срцето кое го љуби Христа и ближните. Сé насочуваме во тој правец. Гледајќи мајка со детенце во својата прегратка, зарем не гледаме колку таа го љуби и колку е исполнета со копнеж? Зарем не гледаме колку и сјае лицето додека во прегратките го држи своето ангелче? Божјиот човек сето ова го забележува. Тоа нему му остава впечаток, и тој бидејќи духовно ...

  Comments: 0   View more...

 • Акатист на Светиот Архангел Михаил

  Posted 2020-08-12 02:01:08 by: Миле Миланоски

  10/06/2020 - Кондак 1             Сјаен Војводо на небесните Сили и заштитниче на човечкиот род, Тебе Ти ја принесуваме оваа пофална песна ние кои со Тебе се избавуваме од неволји. А Ти стоејќи пред Престолот на Царот на славата, ослободи нe од секоја опасност, со вера и љубов дa воскликнуваме кон Тебе:  Радувај се, Михаиле, голем Архистратиг, со сите Небесни Сили!   - Икос 1   Како предводник на огнезрачните чинови, Архистратиг Михаиле, би требало да те славиме со ангелски јазици, но додека ти нас не не умудриш и не не научиш на јазикот na Бестелесните Битија, дотогаш слушни ги од нашите, иако човечки усни, овие пофалби:    Радувај се, првообразна ѕвездо на светот!    Радувај се, светлозарна светлино  на вистината и правдата!    Радувај се, меѓу ангелските хорови најпосреден примател на несоздадената Светлина!    Радувај се, старешино на Архангелите и Ангелите!    Радувај се, во Тебе најмногу блеска славата од десницата на Творецот!    Радувај се, украс на сите Бестелесни Битија! Радувај се, Михаиле, голем Архистратиг, со сите Небесни ...

  Comments: 0   View more...

 • НА РАЦИН

  Posted 2020-08-08 04:02:13 by: Миле Миланоски

  13/06/2020 Да ти кажам мисли да не си прекинувам, поет на пат не сретнав но Коста на срце прилегнав.   Мугри детски разбиструваше струни за напатени затегнуваше, мугри бели станаа незнаен јунак допре гората.   Татковина човек не продаде, но тутуноберач себеси се виде, мека му земја од потнина тврдо му срце од небиднина.   Ај запали сестро кандило, в куќи да светне тивко видело, ај Рацин во тивкост да испратиме, а песни негови да удомиме.   Песни кои очи бодат ако човек поглед искривува, од долина и икона да бликнат радости кои таги стивнаа.   Чемрее сега пролетва, врба во јасен порасна, остана песна недопеана за да пат отвори во муграта.   Од стихозбирката Манастирски води на сестринството на Слепченскиот манастир Во чест на поетот Коста Солев Рацин, кој  на денешен ден во 1943 година на планината Лопушник загина на 34 годишна возраст.      ...

  Comments: 0   View more...