ПорталМК - Покајание »

 • Нашиот живот e љубов – да, љубов! (Свети Јован Кронштадски)

  Posted 2020-07-04 20:13:16 by: Сард

  Како да го љубиме Бога co цело срце, co цела душа, co цела сила и co секоја помисла? Co целото срце, односно неподелено, не делејќи се меѓу љубовта кон Бога и љубовта кон светот и воопшто кон созданијата. Ако, на пример, се молиш, моли се co неподелено срце, и нека не те развејуваат празни помисли, ...

  Comments: 0   View more...

 • На што ли се надеваат оние што им служат на туѓи интереси – човечки – демонски?

  Posted 2020-07-04 13:59:23 by: Сард

  Кажи само збор (04.07.2020 15:46) А кога влезе Исус во Капернаум, се приближи до Него еден стотник и Го молеше говорејќи: „Господи, слугата мој лежи дома фатен и многу страда“. Исус му рече: „Ќе дојдам и ќе го излекувам“. А стотникот одговори и рече: „Господи, не сум достоен да влезеш под мојот покрив; но кажи ...

  Comments: 0   View more...

 • РАЃАЊЕТО НА ЧЕСНИОТ СЛАВЕН ПРОРОК, ПРЕТЕЧА И КРСТИТЕЛ ЈОВАН

  Posted 2020-07-04 12:46:39 by: Сард

  РАЃАЊЕТО НА ЧЕСНИОТ СЛАВЕН ПРОРОК, ПРЕТЕЧА И КРСТИТЕЛ ЈОВАН ВЕЧЕРНА Јоване преславни, и вселенски апостоле, Гаврилово благовестење, на неплодната (жена) процветување и, на пустината – добро воспитување; искрен пријателу на Младоженецот Христа! Него моли Го, да ги помилува душите наши. Слава, глас 6. Денес Светилникот на Светлината, како светла ѕвезда, подготвува пат за доаѓањето на ...

  Comments: 0   View more...

 • Свети Наум Чудотворец, имајќи смелост пред Господа, моли Го да се спасат душите наши…!

  Posted 2020-07-03 15:37:39 by: Сард

  Преподобен и богоносен отец наш Наум Охридски Чудотворец ГОЛЕМА ВЕЧЕРНА На Господи, повикав, стихири на преподобниот Наум, глас 2. Христоносни, со какви убавини од песни да го прославиме Наума, садот на благодатта, красното прибежиште на Духот и светла палата на Словото, а на Отецот – избрано живеалиште; целосен дом на Света Троица, Која е единица ...

  Comments: 0   View more...

 • Kомплексот на мува…! ( Митрополит Наум)

  Posted 2020-07-03 11:03:09 by: Сард

  Слово за фарисеите (03.07.2020 11:54) Во тоа време, една сабота, Исус минуваше преку нивјето, а учениците Негови огладнеа, па почнаа да кинат класје и да јадат. Фарисеите, штом го видоа тоа, Му рекоа: „Ете, учениците Твои прават што не треба да се прави во сабота“. А Он им рече: „Не сте ли читале што направи ...

  Comments: 0   View more...

 • Преподобен отец наш Наум Охридски Чудотворец моли се да се избавиме од неволи и таги…!

  Posted 2020-07-02 15:06:50 by: Сард

  Преподобен и богоносен отец наш Наум Охридски Чудотворец ГОЛЕМА ВЕЧЕРНА На Господи, повикав, стихири на преподобниот Наум, глас 2. Христоносни, со какви убавини од песни да го прославиме Наума, садот на благодатта, красното прибежиште на Духот и светла палата на Словото, а на Отецот – избрано живеалиште; целосен дом на Света Троица, Која е единица ...

  Comments: 0   View more...

 • Четврта недела по Педесетница (Свето евангелие според светиот апостол Матеј)

  Posted 2020-07-02 12:59:20 by: Сард

  Свето евангелие според светиот апостол Матеј 8:5-13 5. А кога влезе Исус во Капернаум, се приближи до Него еден стотник и Го молеше говорејќи: 6. Господи, слугата мој лежи дома фатен и многу страда. 7. Исус му рече: „Ќе дојдам и ќе го излекувам.” 8. А стотникот одговори и рече: „Господи, не сум достоен да ...

  Comments: 0   View more...

 • Да внимаваме на „последното место“…!

  Posted 2020-07-01 09:39:45 by: Сард

  Како да ја достигнеме молитвата на срцето (01.07.2020 15:46) Размислував на кој начин да ви покажам колку, всушност, молитвата на умот во срцето е многу блиска до секој од нас и како да го направиме самиот подвиг во молитвата наше реално секојдневие, па го срочив тоа што следи. Прво, во својата аскетска димензија, овој подвиг ни ...

  Comments: 0   View more...

 • He гледај на убавината на човечкото лице (Св. Ј. Кронштадски)

  Posted 2020-06-29 09:18:29 by: Сард

  He гледај на убавината на човечкото лице, туку гледај на човековата душа; не гледај на неговата облека (телото e привремена облека), туку гледај кој се облекува во таа облека; не гледај на уреденоста во домот, туку гледај на неговиот жител, кој живее во тој дом и каков e тој, бидејќи во спротивно ќе го натажиш ...

  Comments: 0   View more...

 • Свети Јован Шангајски

  Posted 2020-06-29 08:42:43 by: Сард

  Свети Јован Шангајски Свети Јован Шангајски е роден на 17 јуни, 1896 година, во Адамовка, Харковска губернија, со крстено име Михаил – по светиот Архангел. Како дете често одеше во блискиот манастир, каде што почиваа чудотворните мошти на свет архиепископ кој за време на животот бил почитуван заради своето исклучително подвижништво – често останувајќи без ...

  Comments: 0   View more...

 • Оче, прости им, не знаат што прават!

  Posted 2020-06-27 11:17:21 by: Сард

  Кој се гневи, без причина, на братот свој (27.06.2020 15:44) Зашто ви велам, ако вашата праведност не ја надмине праведноста на книжниците и фарисеите, вие нема да влезете во Царството Небесно (Матеј 5, 20). Двапати, ние христијаните, влегуваме во Царството Небесно. Првпат, кога го откриваме местото на срцето, т.е. кога енергијата на нашиот ум се ...

  Comments: 0   View more...

 • ЗА МОЛИТВАТА – Св. Јован Кронштатски

  Posted 2020-06-26 16:02:59 by: Сард

  ЗА МОЛИТВАТА – Св. Јован Кронштатски Кога ја извршуваш молитвата, правилото особено од книга, не се препуштај од збор на збор без да си ја почувствувал вистината, без да си ја сместил во срцето, туку постојано труди се, да ја чувствуваш вистинитоста на тоа што го кажуваш. Срцето ќе ти се спротивставува – понекогаш со ...

  Comments: 0   View more...

 • Koј е светителот Преподобен Онуфриј Велики?

  Posted 2020-06-24 15:33:07 by: Сард

  Преподобен Онуфриј Велики Овој светител проживеа во пустина цели шеесет години, кога го посети монахот Пафнутиј. Косата и брадата му досегаа до земјата, а телото заради долгогодишната голотија му беше обраснато со долги влакна. Влакната на него беа сите бели како снег, а сиот негов изглед блескав, возвишен и страшен. Штом го виде дојдениот, тој ...

  Comments: 0   View more...

 • Празнување на чудотворната икона Достојно ест

  Posted 2020-06-24 14:39:15 by: Сард

  Празнување на чудотворната икона Достојно ест. На 11/24 јуни се празнува иконата “Достојно ест” заради чудото кое се случило пред неа во времето на патријархот Никола Хрисоверг (983-996). Во близина на светогорскиот манастир Пантократор се наоѓа голема долина и во неа разни келии. Во една од тие келии, посветена на Успението на Пресвета Богородица, живеел ...

  Comments: 0   View more...

 • Како разликуваме вистински од лажни маченици – Владика Наум

  Posted 2020-06-24 11:40:49 by: Сард

  Умно-срдечната молитва – критериум за вистинско мачеништво (24.06.2020 15:44) Слушнавте уште еднаш, како и многупати досега, што вели Богочовекот Исус Христос: „Ако светот ве мрази, знајте дека Мене светот уште пред вас Ме замрази“ (Јован 15, 18). Еве уште една можност да се потсетиме дека подвигот на христијанството во овој свет е неразделно поврзан со ...

  Comments: 0   View more...

 • Што е тоа смирение? (Старец Јосиф Ватопедски)

  Posted 2020-06-23 18:34:07 by: Сард

  Што е тоа смирение? Одговорот на ова прашање ги надминува човечките сфери и критериуми за разбирање. Тоа едноставно не е добродетел, која би се нашла во сферите на чевечките поимања, туку нешто натприродно, што може да му се опише само на оној, кој е просветлен со сјајот на Божјата благодат. Смирението е лик и подобие ...

  Comments: 0   View more...

 • Светиот Дух, исто така е капитал…! (Св. Серафим Саровски)

  Posted 2020-06-23 10:49:15 by: Сард

  „Вие сигурно знаете што значи тоа да се стекнат пари. Тоа истото важи и за Светиот Дух. Целта на земниот живот за обичниот човек значи да заработи пари, или да стекне почести. одликувања и награди. Светиот Дух, исто така е капитал, и единствено богатство кое никако не престанува.. Секое дело извршено од љубов спрема Христос ...

  Comments: 0   View more...