БлогМК - : : с в и т о к : : »

 • Зошто треба да одам во црква за да верувам?

  Posted 2020-07-31 15:30:23 by: Сард

  Според мнозинското мислење во светот за Црквата, таа е организирана религија со посебен кодекс на правила, збир на закони и сложени структури. За Црквата, едноставно, се смета дека таа во општеството е (само) една институција меѓу многуте други институции кои ги задоволуваат потребите на луѓето, во соработка со другите општествени чинители, како: бизнисите, фабриките, забавата… … Продолжи со читање Зошто треба да одам во црква за ...

  Comments: 0   View more...

 • Христос и римскиот офицер кој знаеше дека има власт и над себе

  Posted 2020-07-05 12:22:12 by: Сард

  А кога влезе Исус во Капернаум, се приближи до Него еден стотник и Го молеше говорејќи: Господи, слугата мој лежи дома фатен и многу страда. Исус му рече: „Ќе дојдам и ќе го излекувам.” А стотникот одговори и рече: „Господи, не сум достоен да влезеш под мојот покрив; но кажи само збор и слугата мој … Продолжи со читање Христос и римскиот офицер кој знаеше дека има власт и ...

  Comments: 0   View more...

 • Вистината за нашиот неисправен свет

  Posted 2020-06-20 13:37:56 by: Сард

  Човекот е очигледно паднато суштество на навика и желба. Претскажливо, тој порано или подоцна заборава на лекциите што ги научил од тешкотиите, особено ако нивната примена бара мерка на будност, трезвеност и дисциплина. Современиот човек претпоставува дека животот мора постепено да станува поудобен, лесен и забавен. Тој, исто така, го мери здравјето на општеството според … Продолжи со читање Вистината за нашиот ...

  Comments: 0   View more...

 • Писмо од Старец Јосиф Исихаст, за благодатта и искушенијата

  Posted 2020-06-06 21:49:14 by: Сард

  Тукушто го добив твоето писмо и го прочитав; се радувам за твоето здравје, но тагувам за твоите неволји. Тоа што го пишуваш, дете мое, се случува со тебе бидејќи немаш трпение. Ти, дете мое, го бараш Христа, сакаш да влезез во Небесниот Град. Се моли за тоа твојот старец, се молат отците, се молам и … Продолжи со читање Писмо од Старец Јосиф Исихаст, за благодатта ...

  Comments: 0   View more...

 • Беседа за првосвештеничката молитва на Исус Христос

  Posted 2020-05-31 14:53:32 by: Сард

  Ова го кажа Исус, па ги подигна очите Свои кон небото и рече: „Оче, дојде часот; прослави Го Својот Син, за да Те прослави и Синот Твој, како што си Му дал власт над секое тело, та на сѐ што си му дал, да му даде вечен живот. А животот вечен е тоа, да Те … Продолжи со читање Беседа за првосвештеничката молитва на ...

  Comments: 0   View more...

 • Господовите празници: Вознесението Господово

  Posted 2020-05-30 19:44:49 by: Сард

  Празникот Вознесение Господово за нас има важност како исполнување на божјиот план за спасение на човекот. Господ Исус Христос се вознесе пред апостолите, но не го остави светот. Се вознесе за да го исполни светот со Неговото сеприсуство преку испраќањето на Светиот Дух. Книгата „Господовите празници,“ од грчки ја преведе јеромонах Атанасиј Арсоски. Авторот, митрополитот … Продолжи со читање Господовите празници: ...

  Comments: 0   View more...

 • За алтернативните начини на причестување

  Posted 2020-05-20 17:41:32 by: Сард

  Начинот на светото Причестување т.е. примањето на Светите Тајни на Телото и Крвта Христови во овој период станаа повод за многу полемики. Се конфронтираа ревносни бранители на традиционалниот начин на причестување со предлагачите или практикувачите на други, привремени начини на причестување, за време на пандемијата. Мислам дека наша главна задача е да бидеме внимателнии, одговорни … Продолжи со читање За алтернативните начини ...

  Comments: 0   View more...

 • Разговорот на Исус Христос со Самарјанката (2 дел )

  Posted 2020-05-17 21:08:35 by: Сард

  Исто така, многу важно е да се разбере. Исус не вели: „Бог е еден дух (a spirit)“, не е еден дух меѓу сите други духови. Понекогаш некои христијански учители ќе речат: „О, Бог е главниот дух. Бог е врвниот дух. Ете, во евангелието на Свети Јован, Исус вели: „Бог е дух“.“ Па, пред сè, текстот … Продолжи со читање Разговорот на Исус Христос со Самарјанката (2 ...

  Comments: 0   View more...

 • Разговорот на Исус Христос со Самарјанката (1 дел )

  Posted 2020-05-16 19:02:42 by: Сард

  Читањето на евангелието на Божествената литургија во петтата недела по Пасха е евангелскиот извадок за средбата на Исус со жената Самарјанка што покрај бунарот. Тој настанот се случил во Сихар, покрај бунарот што Јаков му го дал на својот син Јосиф, а Исус доаѓа таму во шестиот час од денот – тоа е на пладне … Продолжи со читање Разговорот на Исус Христос со Самарјанката (1 ...

  Comments: 0   View more...

 • Neuronet – демонска религија на новиот светски поредок

  Posted 2020-05-11 08:49:32 by: Сард

  Фото: pravda.ru Раслабената состојба на душата е, всушност, нејзино бавно умирање. Еден од најмоќните вируси што предизвикуваат раслабување на ум е стравот. Но, од што се плашиме? Предговор. Што стои зад параванот на пандемијата? На вчерашната неделна литургија (во Неделата на Раслабениот) читавме извадок од Светото Писмо, во кој се зборуваше за исцелувањето на еден … Продолжи со читање Neuronet – демонска религија на новиот ...

  Comments: 0   View more...