БлогМК - Православен Молитвослов »

 • Акатист на светата и блажена Ксенија Петерсбуршка

  Posted 2018-01-17 13:06:57 by: Сард

  Кондак 1 Избрана угодничке и јуродива заради Христа, света блажена мајко Ксенија, која си избрала подвиг на трпење и страдање, пофална песна ти принесуваме, почитувајќи го твојот свет спомен. Ти, пак, заштити нé од видливи и невидливи непријатели, за да … Continue reading ...

  Comments: 0   View more...

 • Тропар и кондак на Св. Ксенија Петерсбуршка

  Posted 2018-01-17 08:41:40 by: Сард

  Тропар на св. Ксенија, глас 7 Откако ја возљуби осиромашеноста Христова, од бесмртната трпеза сега се насладуваш. Со привидно безумство го изобличи безумството на светот, со крсно смирение силата Божја си ја примила. Затоа дар на чудотворна помош стекна, блажена … Continue reading ...

  Comments: 0   View more...

 • Молитва за пријателство

  Posted 2014-10-31 02:50:55 by: Сард

  Господи Исусе Христе, Спасителу и пријателу, те молам да ги водиш и заштитуваш мојот однос со другите луѓе. Дај ми Твојата рака да ме води во милосрдност, верност и учтивост кон моите пријатели. Пази ја мојата уста и помогни ми … Continue reading ...

  Comments: 0   View more...

 • Благодарствена молитва од св. Јован Златоуст

  Posted 2014-10-13 09:20:51 by: Сард

  Каква пофалба, какво славословие или каква благодарност, или како да ти се оддолжиме Тебе, единствениот човекољубив Бог? Зашто кога бевме осудени на погибел и нурнати во нашите гревови, Ти ни дарува слобода и ни ја даде бесмртната и небесна храна, … Continue reading ...

  Comments: 0   View more...

 • Молитва за исцеление на ближен

  Posted 2014-10-13 08:17:42 by: Сард

  Христе, наш Заштитнуку, посети и исцели го Твојот слуга (името) што страда, отстранувајќи од него секаква болест и тешка болка. Подигни го за да може да Те воспева Тебе и непрестајно да Те славослови, по молитвите на Богородица, Ти Кој … Continue reading ...

  Comments: 0   View more...

 • Молитва кон омилениот светител

  Posted 2014-09-16 05:03:56 by: Сард

  Угоднику Божји, (името), помјани во твоите благопријатни молитви пред Христа Бога, да не’ сочува од искушенија, болести и скрби, да ни дарува смирение, љубов, расудување и кротост, и да не’ удостои нас, недостојните, на Неговото Царство. ...

  Comments: 0   View more...

 • Молитва кога сме во страдања и маки

  Posted 2014-09-12 08:20:52 by: Сард

  Праведен, Долготрпелив и Многумилослив Боже, Ти си ми ги испратил овие страдања затоа што ме сакаш. Ти нѐ рануваш и ги преврзуваш раните, Ти унижуваш и Ти подигаш, ги казнуваш своите чеда, но на смрт не ги предаваш. Оче небесни, … Continue reading ...

  Comments: 0   View more...

 • Молитва за соборна љубов на старец Софрониј Сахаров

  Posted 2014-09-12 06:57:34 by: Сард

  Господи Исусе Христе, Агнецу Божји, Ти Кој гревот од целиот свет врз Себе го зеде; со восходот Твој на Голготската Гора Си не искупил од проклетството по Законот, и Си го обновил во нас паднатиот Твој образ; на Крстот Си … Continue reading ...

  Comments: 0   View more...

 • Молитва за дар на простување

  Posted 2014-09-12 06:24:43 by: Сард

  Спасителу мој, научи ме, Ти се молам, од се срце да им простувам на сите кои со нешто ме навредиле. Знам дека не можам да застанам пред Тебе со чувство на омраза што се крие во мојата душа. Огрубело, Господи, … Continue reading ...

  Comments: 0   View more...

 • Молитва пред Светата Причест oд св. Макариј Велики

  Posted 2014-09-12 03:57:19 by: Сард

  Знам, Господи, дека недостојно се причествувам со Твоето пречисто Тело и со Твојата драгоцена Крв, знам дека сум виновен и дека го јадам и пијам своето осудување, бидејќи не размислувам за Твоето Тело и за Твојата Крв, Христе и Боже … Continue reading ...

  Comments: 0   View more...