ВЕСНИКАР

БлогМК - Прохор »

 • The Nativity Fast – Abbot Gavril

  Објава: 2016-11-26 23:40:02 by: Сард

  Today (28. November) is the beginning of the fast, let it be blessed and easy. This fast is dedicated for our preparation and in glory and memory of the incarnation of our Saviour and Lord Jesus Christ. For our salvation He was incarnated, accepted a body and became Man in order to raise and save all ...

  Мислења: 0   Види повеќе...

 • Божиќен Пост – Игумен Гаврил

  Објава: 2016-11-25 13:02:47 by: Сард

  На 28 Ноември почнува постот, нека ни е благословен и лесен. Овој пост е посветен за подготовка и во чест и спомен на раѓањето во тело на Спасителот и Господ наш Исус Христос. Кој заради нашето спасение се воплоти, прими тело и стана Човек за да ја подигне и спаси сета човекова природа. Бог стана ...

  Мислења: 0   Види повеќе...

 • Опширно житие на Св. Нектариј Егински, еп. Пентаполски

  Објава: 2016-11-22 13:51:09 by: Сард

  „Цел на нашиот живот е да биднеме совршени и свети. Да се покажеме чеда Божји и наследници на Царството Небесно. Но, да внимаваме, поради овој живот да не бидеме лишени од идниот. Да не се случи, поради животните грижи и немирот да ја занемариме целта на нашиот живот.“ Св. Нектариј   Свети Нектариј се родил и ...

  Мислења: 0   Види повеќе...

 • Богатиот и сиромавиот / The rich and the poor man – Отец Гаврил

  Објава: 2016-11-21 15:12:43 by: Сард

  Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух Во овој настан се зборува за двајца крајно дијаметрално, различни карактери на личности – некој си многу богат човек и сиромавиот Лазар. Едниот живeеал во раскош и наслади, а другиот во беда и сиромаштија. Едниот гревољубив и блудничав, а другиот правдољубив и целомудрен. Или, првиот безбожен ...

  Мислења: 0   Види повеќе...

 • За (не)простувањето / For (un)forgiveness – Игумен Гаврил

  Објава: 2016-09-09 17:06:15 by: Сард

  (Мат. 18:24-35) Господарот, во ова евангелско четиво, е Спасителот Исус Христос, кој заради нас на крстот ги прикова нашите гревови и со својата крв ги искупи (прости). Бидејќи Човекот беше немоќен тоа да го направи, затоа Бог тоа го направи за нас. Заради тоа, ние сме Негови вечни должници. Заради гревот кој завладеал во светот ...

  Мислења: 0   Види повеќе...

 • Словото – Св. Григориј Богослов

  Објава: 2016-09-01 22:38:42 by: Сард

  Несомнено, силниот дожд не е пополезен од слабиот – првиот е пороен, ја носи земјата и во секој однос е штетен за земјата: вториот врне тивко, проникнува длабоко, ја натопува нивата, принесува полза на ораницата, го храни класјето на време, кога зрее плодот. Така и многусловната реч, не е пополезна од мудрото слово: можеби, доставувајќи ...

  Мислења: 0   Види повеќе...

 • Кратко житие на Старец Јосиф Исихаст – Игумен Гаврил

  Објава: 2016-08-30 00:25:37 by: Сард

  Монаштвото познава неколкумина преподобни личности, монаси, кои во свое време оставиле длабок печат во историјата на  Православната Црква. Еден од тие духовни вождови на монаштвото, е и преподобниот старец Јосиф Исихаст од Света Гора. Тој е препородителот и патеводителот на денешното монаштво на Света Гора во Грција, во Америка, а ќе се осмелам да кажам ...

  Мислења: 0   Види повеќе...

 • Ќерко моја, имаш голема предодреденост – Св. Григориј Богослов

  Објава: 2016-08-25 00:32:19 by: Сард

  Свети Григориј Богослов го испратил ова писмо до една своја духовна ќерка, Олимпијада, како подарок за нејзиниот штотуку склучен брак. Ова послание има длабоко богословие и психологија. Најмногу од сè, дава скапоцени совети за успешен брак. „Ќерко моја, за венчанието твое, јас Григориј, како духовен твој отец, ти го дарувам моево творение. Најдобра од сè ...

  Мислења: 0   Види повеќе...

 • „Човештвото не може без вера во Христа“ – Архимандрит Партениј, игумен на Бигорскиот манастир

  Објава: 2016-08-24 22:12:47 by: Сард

  Чувме денес, мили мои, од Светото Евангелие (Матеј 14,22-34) како морето по кое пловеле Апостолите Христови, зафатено од силна бура, страшно се разбранувало. А Господ Исус Христос, после чудото што го беше направил со петте леба и двете риби, наситувајќи повеќе од пет илјади души, се искачил на планина за да се помоли насамо. Потоа, ...

  Мислења: 0   Види повеќе...

 • Како и ние што им простуваме…

  Објава: 2016-08-24 14:04:47 by: Сард

  Ава Силуан беше еден од оние Старци околу кои се собираше многу народ, како монаси, така и обични мирјани. Бескрајната љубов што ја покажуваше кон сите, но и неговото длабоко теолошко знаење, го направија исклучителен. Ако некој би се нашол во негова близина, не би сакал ништо друго, туку само да го слуша. За сите ...

  Мислења: 0   Види повеќе...