БлогМК - Благовести »

 • Ретка и значајна протоколна книга

  Posted 2021-09-13 21:44:01 by: Сард

  РЕТКА И ЗНАЧАЈНА ПРОТОКОЛНА КНИГА ВО АРХИВАТА НА ЦРКВАТА „СВЕТО БЛАГОВЕШТЕНИЕ“ ВО ПРИЛЕП Црквата „Свето Благовештение“, како соборна црква при Прилепското архиерејско намесништво“, поседува богата колекција на вредна библиотечна и архивска граѓа. Во нејзина сопственост се неколку ракописни книги, кои грижливо се чуваат во црковното музејско депо. Освен нив, во библиотеката се чуваат импозантен број ...

  Comments: 0   View more...

 • Свети Едмунд, кралот на Источна Англија

  Posted 2021-09-03 19:18:50 by: Сард

  СПОМЕН НА СВЕТИОТ МАЧЕНИК ЕДМУНД, КРАЛОТ НА ИСТОЧНА АНГЛИЈА, ЧИЈ СПОМЕН ЦРКВАТА ГО СЛАВИ НА 20 НОЕМВРИ (841-869; Edmund, king of East Anglia) Светиот крал Едмунд[1] е роден во 841 година, во семејство на благочестиви христијани. Уште од мал достигнал одличен успех во изучувањето на молитвите, а напамет ги научил и сите псалми. Историчарите забележале ...

  Comments: 0   View more...

 • Спомени за отец Пано Мицев

  Posted 2021-08-24 08:53:08 by: Сард

  СПОМЕНИ ЗА БЕЛОВОДИЧКИОТ ПАРОХ – ОТЕЦ ПАНО МИЦЕВ Селото Беловодица е формирано во почетокот на XVIII век, кога од месноста на средновековната Бела Водица (местото каде што Бела Река се влива во Раец, под Плетвар) населението пребегало заради појава на чума. Во 1445 година во Бела Водица имало 12 семејства, 2 неженети и 2 вдовици. ...

  Comments: 0   View more...

 • Преподобен Адријан Кентербериски

  Posted 2021-08-13 17:16:37 by: Сард

  СПОМЕН НА ПРЕПОДОБНИОТ ОТЕЦ НАШ АДРИЈАН, ИГУМЕНОТ НА КЕНТЕРБЕРИСКИОТ МАНАСТИР, ЧИЈ СПОМЕН ЦРКВАТА ГО СЛАВИ НА 9 ЈАНУАРИ (?-709; Adrian of Canterbury) Свети Адријан[1] по потекло бил од Африка. Како младо момче се прочул со својата скромност и цврста вера, па иако млад, бил поставен за игумен на манастирот Нерида, во близината на Неапол, во ...

  Comments: 0   View more...

 • Антиминсот на Александриската патријаршија

  Posted 2021-08-11 14:00:38 by: Сард

  АНТИМИНСОТ НА АЛЕКСАНДРИСКАТА ПАТРИЈАРШИЈА ВО ЦРКВАТА „СВЕТО БЛАГОВЕШТЕНИЕ“ ВО ПРИЛЕП Во 1961 година, на таванот од административната зграда на црквата „Свето Благовештение“ во Прилеп, според сведоштвата на прота Борис Талески, расфрлани во таванската прашина, биле пронајдени три четвртасти платна. Откако биле лабораториски исчистени и реставрирани во Народниот музеј во Прилеп, за едното било утврдено дека ...

  Comments: 0   View more...

 • Свети Лаврентиј од Кентербери

  Posted 2021-07-30 11:24:53 by: Сард

  СПОМЕН НА СВЕТИОТ ОТЕЦ НАШ ЛАВРЕНТИЈ, АРХИЕПИСКОПОТ НА КЕНТЕРБЕРИ, ЧИЈ СПОМЕН ЦРКВАТА ГО СЛАВИ НА 2 ФЕВРУАРИ (?-619; Laurence of Canterbury) Во 597 година, Римскиот папа Григориј Велики, го назначил Лаврентиј[1] за учесник во првата анлосаксонска мисија, под водство на свети Августин, за христијанизирање на Англија. Набргу потоа, свети Лаврентиј се вратил во Рим, со ...

  Comments: 0   View more...

 • Прилепчани во Зографските поменици

  Posted 2021-07-24 11:36:22 by: Сард

  ПРИЛЕПЧАНИ ВО ЗОГРАФСКИТЕ ПОМЕНИЦИ Зографскиот словенски манастир е еден од 23-те поголеми Светогорски манастири, кои се наоѓаат на Атонскиот полуостров. Полуостровот е наречен Атонски заради името на планината Атос, чија надморска височина изнесува преку 2000 метри и личи на пирамида. Во летните месеци, планината редовно е покриена со магла, а во другиот период од годината ...

  Comments: 0   View more...

 • Свети Одо, архиепископот на Кентербери

  Posted 2021-07-21 12:38:57 by: Сард

  СПОМЕН НА СВЕТИОТ ОТЕЦ НАШ ОДО ДОБРИОТ, АРХИЕПИСКОПОТ НА КЕНТЕРБЕРИ, ЧИЈ СПОМЕН ЦРКВАТА ГО СЛАВИ НА 2 ЈУНИ (880-959; Odo the Good, of Canterbury) Свети Одо[1] е роден во Источна Англија, во данско семејство. Во 925 година тој бил ракоположен за епископ во Рамсбери (Ramsbury), во Есекс. Тој бил во придружба на кралот Етелстан (Athelstand), ...

  Comments: 0   View more...

 • Прилепските црковни хорови

  Posted 2021-07-14 11:24:40 by: Сард

  ПРИЛЕПСКИТЕ ЦРКОВНИ ХОРОВИ Црковно-хорската историја на градот Прилеп најтесно е поврзана со личноста на Атанас Бадев. Оваа историја претставува богата дејност во овој регион, па и пошироко, зашто Прилеп бил расадник за доста црковно-музички дејци. Првиот црковен хор е формиран во 1879 година, токму од Атанас Бадев, кој како ученик во Софиската гимназија, за време ...

  Comments: 0   View more...

 • Свети свештеномаченик Алфегиј

  Posted 2021-07-09 18:26:21 by: Сард

  СПОМЕН НА СВЕТИОТ СВЕШТЕНОМАЧЕНИК АЛФЕГИЈ, АРХИЕПИСКОПОТ НА КЕНТЕРБЕРИ, ЧИЈ СПОМЕН ЦРКВАТА ГО СЛАВИ НА 19 АПРИЛ (954-1012; Aelphege of Canterbury) Светиот свештеномаченик Алфегиј[1] е роден во 954 година. Како младо момче останал без татко, па одлучил да ја остави во мир својата мајка, го разделил имотот кој го наследил и заминал во манастирот Дирхарст, во ...

  Comments: 0   View more...

 • Баба Мита од Миџовци

  Posted 2021-07-06 21:43:38 by: Сард

  БАБА МИТА ОД МИЏОВЦИ – ДАРИТЕЛКАТА НА ИМОТОТ ЗА ГРАДБА НА ЦРКВАТА „СВЕТО БЛАГОВЕШТЕНИЕ“ ВО ПРИЛЕП Во 1831 година, на присадскиот Дервен, големиот везир Рушид Паша, му задал последен и решавачки удар на побунетото албанско население, под водство на скадарскиот Мустафа Паша. По таа победа, а во знак на благодарност кон прилепчани, зашто не им ...

  Comments: 0   View more...