БлогМК - Маран Ата »

 • Побуната на антиохискиот народ против царот – Од житието на Св. Јован Златоуст

  Posted 2020-10-16 11:53:28 by: Сард

  Изминале две години од неговото (Јовановото, заб. на прев.) пастирско служење во Антиохија. Наближувал Великиот пост во 388 год. и великиот проповедник гледал богата жетва на нивата на покајанието на народот. Но, одеднаш се случило нешто, што му ја насочило мислата кон нешто друго. Населението на Антиохија одамна се одликувало со немири и народните страсти ...

  Comments: 0   View more...

 • За национализмот – Старец Софрониј Сахаров (ВИДЕО)

  Posted 2020-09-28 16:27:09 by: Сард

  Светиот старец Софрониј (снимка од 4/12/1989): Мојата желба беше да воспоставам манастир во духот на Св. Силуан Светогорец. Но, до ден денешен слушам дека моите заложби се чисто утописки. Луѓето ми велат: “Невозможно е да се надмине национализмот во себеси”. Но тогаш, си мислам, спасението е невозможно. Ако сум националист и Христијанин по вера, тогаш ...

  Comments: 0   View more...

 • СЕКТАШТВО ВО ПРАВОСЛАВИЕТО И ПРАВОСЛАВИЕ ВО СЕКТАШТВОТО – Архиепископ Јован Шаховској

  Posted 2020-09-28 16:08:12 by: Сард

  Погрешно е да се мисли дека сите православни во суштина не можат да бидат секташи и дека сите секташи во суштина не можат да бидат православни. Не секој што е по име православен, таков е и по дух, а особено во денешно време може да се сретне „православен“ – вистински секташ по својот дух: фанатичен, ...

  Comments: 0   View more...

 • Дали треба да се брише лажичката после секој причесник – Патријарх Павле

  Posted 2020-03-29 12:29:55 by: Сард

  За време на причест, некои свештеници ја бришат лажичката после причестувањето на секој еден верник, додека поголемиот дел свештеници тоа не го прават. Првите сметаат дека е практично и претпазливо, додека други ја осудуваат ваквата постапка, сметајќи дека со тоа се внесува збунување меѓу верните, дека е знак на маловерсност, не е догматски итн. Со ...

  Comments: 0   View more...

 • ПОКАЈАНИЕ – Ден Втори, Втора Седмица

  Posted 2019-03-24 05:04:25 by: Сард

  Вo домoт на Мојот Отец има многу места за живеење Исполнет со радост, монахот Јоасаф се чудел како овие луѓе дошле на ова место и се прашувал на кого му припаѓа таа толку прекрасна градина со чудни дрвја и кои се нејзините жители. Додека размислувал за тоа, тој се сетил на евангелските зборови: Вo домoт ...

  Comments: 0   View more...

 • Дедо Добри (Добре Димитров Добрев) се претстави пред Господа

  Posted 2018-02-15 09:14:09 by: Сард

  На 13-ти февруари 2018 година пред Господа се претстави возљубениот од сите Добре Димитров Добрев (дедо Добри), соопштува Бугарската Патријаршија на нивната официјална веб страна. Тлените останки на дедо Добри истиот ден беа изложени за поклонение во црквата во селото Бајлово, кадешто се наоѓаше неговиот земен дом. Заупокоена литургија беше отслужена следниот ден, а неговото ...

  Comments: 0   View more...

 • СЕДМИЦА ВТОРА 

  Posted 2018-01-15 05:27:02 by: Сард

  ПОЧЕТОК Во следните седум дена, љубезна душа, наш водач на патот на покајанието ќе биде самиот свет великомаченик, Божјиот угодник, Георгиј. Ќе поминеме низ најсветли и чудни места, земни и небесни, ќе чуеме неискажани, прекрасни, спасителни зборови, кои даваат живот, живот вечен. И ако бидеме внимателни, ќе се вратиме од таму со големо богатство на ...

  Comments: 0   View more...

 • За душевниот мир – Св. Серафим Саровски

  Posted 2018-01-15 04:08:52 by: Сард

  Душевен мир се стекнува преку скрби. Писмото вели: Влеговме во оган и вода, и Ти нé изведе на слобода (Пс. 65:12). Патот на оние кои сакаат да Му угодат на Бога, минува преку многу скрби. Како ќе ги ублажуваме светите маченици заради страданијата што ги претрпеле за Бога, штом не можеме да истрпиме една треска? ...

  Comments: 0   View more...

 • За безредниот живот на верниците и клирот – Св. Јован Кронштатски

  Posted 2017-12-23 09:11:25 by: Сард

  Колку е жално да гледаме дека на Господови празници непријателот го зема од христијаните својот данок, многу голем данок, и колку поголем е празникот, толку повисок данок плаќаат христијаните на непријателот, зашто, што гледаме за време на празниците? Полна суета, разузданост на плотта (телото), пијанство, разврат, тепачки, кражби, забава. Боже мој! Какво угодување на плотта! ...

  Comments: 0   View more...

 • Родители во пубертет – Архимандрит Андреј Конанос

  Posted 2017-12-01 09:53:29 by: Сард

  Едно дете ме праша: За што зборуваш во беседата? Мојата мајка те слуша, ѝ се допаѓа, но кога се враќа дома, повторно го прави истото! По патот наваму мислев и си велев: Ајде, оди да ги кажеш пак истите работи, пак да кажат: “Колку убаво, оче!” и пак да отидат дома и пак да го ...

  Comments: 0   View more...