МПЦ-ОА - Православен Богословски Факултет »

 • ПРИЗИВ НА СВЕТИОТ ДУХ МОЛЕБЕН ЗА ПОЧЕТОК НА СТУДИСКАТА ГОДИНА

  Posted 2020-10-01 08:03:26 by: Сард

  На 05 октомври 2020 година (понеделник), во 11,00 часот, во манастирот „Свети Јован Крстител“ Капиштец, Скопје ќе се отслужи: Молебен за почеток на новата студиска година и призив на Светиот Дух Присуството е задолжително за генерацијата новозапишани студенти 2020/2021, за студентите од сите студиски години, како и за професорите и асистентите. Со редовна настава ќе се започне на 06.10.2020 година. Декан проф. д-р Ѓоко ...

  Comments: 0   View more...

 • Конкурс за запишување студенти на втор циклус студии

  Posted 2020-06-28 23:25:23 by: Сард

  Во согласност со член 149 од Законот за високото образование (Сл. Весник на РМ бр. 82 од 08.05.2018), чл. 208, Уредбата со законска сила за примена на Законот за високото образование за време на вонредна состојба ( Сл. весник на РСМ 76, 24.3.2020), Уредбата со законска сила за изменување и дополнување на Уредбата со законска сила за примена на Законот за високото образование за време на вонредна состојба ( Сл. весник на РСМ 116, 5.5.2020), став 1, алинеја 2 од Статутот на Универзитетот „Св. Кирил … Прочитај повеќе "Конкурс за запишување студенти на втор циклус ...

  Comments: 0   View more...

 • Конкурс за запишување на редовни и вонредни студенти

  Posted 2020-06-28 23:21:25 by: Сард

  Православниот богословски факултет „Свети Климент Охридски“ – Скопје, објавува К О Н К У Р С за запишување на редовни и вонредни студенти во I година во академската  2020/2021 година   Право на упис на Православниот богословски факултет имаат кандидати од православна вероисповед, кои завршиле богословија или гимназија со положена матура, државна или меѓународна. На Факултетот може да се за запишат и кандидати кои завршиле гимназија и положиле училишна матура. Исто така, на Факултетот може да се конкурира и со друго средно образование, но само … Прочитај повеќе "Конкурс за запишување на редовни и вонредни ...

  Comments: 0   View more...

 • Известување

  Posted 2020-06-03 17:16:41 by: Сард

  Врз основа на уредбата на Владата  од 22 мај 2020 година (бр. 44-4414/1), со која е утврден Протоколот за утврдување и постапување на јавните и приватните високообразовни установи на Министерството за образование, Наставно-научниот совет на Православниот богословски факултет „Свети Климент Охридски“ – Скопје, на својата редовна седница одржана на 2 јуни 2020 година донесе ОДЛУКА за начинот на изведување на испитите во јунската  сесија во 2020 година Јунската испитна сесија ќе започне на 15.06.2020, а ќе трае до 31.07.2020. Заради заштита на јавното здравје, здравјето … Прочитај повеќе ...

  Comments: 0   View more...

 • Празнично одбележување на денот на сесловенските просветители, светите Кирил и Методиј

  Posted 2020-05-24 12:28:42 by: Сард

  По повод празникот на сесловенските учители и просветители, светите Кирил и Методиј, по светата архиерејска Литургија беше отслужен свечен молебен и произнесено празнично слово во Архиепископскиот соборен храм „Свети Климент Охридски“ во Скопје. Со години наназад молебенот традиционално се одржува во базиликата „Сан Клементе“ во Рим, како и на платото на кампусот на универзитетот “Свети Кирил и Методиј“ во Скопје, коешто оваа година беше оневозможено поради актуелната состојба. Со светата божествена Литургија и со молебенот чиноначалствуваше Неговото Блаженство, Архиепископот Охридски и Македонски г.г. Стефан, во … Прочитај повеќе "Празнично одбележување на денот на сесловенските просветители, светите Кирил и ...

  Comments: 0   View more...

 • Професоре, збогум!

  Posted 2020-05-14 23:59:50 by: Сард

  Возљубен и драг професоре! Следејќи го примерот на св. ап. Павле кога вели: „Помнете ги и вашите наставници, што ви го проповедаа словото Божјо, и, имајќи го пред очи крајот на нивниот живот, подражавајте ја верата нивна“ (Евр. 13, 7), и ние, Ве помниме како искрен пријател, добар професор, ценет сведок на Евангелието. Иако знаеме дека заминувате при Милостивиот Бог, , сепак, и ние, сеќавајќи се на нашата дружба и соработка, тагуваме поради привремената разделба. Ќе го продолжиме делото што Вие верно го следевте, за … Прочитај повеќе "Професоре, ...

  Comments: 0   View more...

 • Во Господа се упокои проф. Петко Златески

  Posted 2020-05-13 14:29:03 by: Сард

  На 13 мај 2020 година, на празникот Преполовение, во Господа се упокои професорот Петко Златески. Петко Златески е роден на 10 јули 1955 година во с. Дуње, Прилеп.  По завршувањето на основното образование во своето родно место, се запишува во Македонската православна богословија „Св. Климент Охридски“ во Скопје, која ја завршил во 1975 година. Додипломските студии по теологија ги завршил на Православниот богословски факултет во Белград во 1979 година. Во 1981 година се запишал на Факултетот за Образовни науки при Салезијанскиот Универзитет во Рим. Овие … Прочитај повеќе "Во Господа се упокои проф. Петко ...

  Comments: 0   View more...

 • ИЗВЕСТУВАЊЕ

  Posted 2020-03-17 21:35:45 by: Сард

  Како резултат на мерките и активностите на Владата за превенција од  ширење  на корона вирусот, Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ и сите единици во неговиот состав, на 11 март го прекинаа наставно-образовниот процес. Со оглед на новонастанатата состојба, како и предвидувањата за периодот кој следи, реализацијата на студиските програми ќе продолжи преку редовна, но далечинска настава со употреба на видео конференциски систем. Како најсоодветна е препорачана платформата zoom.us, за која добивте покана и ќе треба да ја симнете на вашите компјутери или телефони и потоа да ја прифатите поканата. Започнувајќи од утрешниот ден, 18 март 2020 година, предавањата и вежбите ќе се реализираат според востановениот распоред на часови. … Прочитај повеќе ...

  Comments: 0   View more...

 • ТРЕТ СВЕТИКЛИМЕНТОВ НАУЧЕН СОБИР НА ТЕМА: СЛОВАТА И СЛОВОТО

  Posted 2019-12-04 15:18:45 by: Сард

  Словата и Словото Свечена сала на Факултетот, 05.12.2019, 09:15 часот Третиот Светиклиментов научен собир, на тема „Словата и Словото“, ќе се сосредоточи врз темата за словесноста, разбрана како основна карактеристика на човековото битие. Оваа фундаментална антрополошка претпоставка на европската мисла е присутна уште во антиката, каде примарно укажувала на човечката разумна, т.е. рационална способност. Но, полисемантичκиот философски поим „слово“ (λόγος), во христијанската антропологија добива една суштински нова димензија – личносната. Човекот е уникатно создание поради тоа што го носи образот и подобието Божјо во себеси, … Прочитај повеќе "ТРЕТ СВЕТИКЛИМЕНТОВ НАУЧЕН СОБИР НА ТЕМА: СЛОВАТА И ...

  Comments: 0   View more...

 • Потпишан Договор за соработка

  Posted 2019-10-24 09:00:33 by: Сард

  На 14 октомври 2019 година, во просториите на Факултетот, свечено беше потпишан Договор за соработка помеѓу Православниот теолошки факултет „Свети Климент Охридски“, придружна членка на универзитетот „Свети Кирил и Методиј“ во Скопје и Католичкиот богословски факултет од Универзитетот во Загреб. Договорот за соработка го потпишаа деканите на двата факултета, проф. д-р. Ѓоко Ѓорѓевски и проф. д-р. Марио Цифрак, а на свеченото потпишување на Договорот присуствуваа и поглаварот на Македонската православна црква, Неговото Блаженство, Архиепископот Охридски и Македонски г.г. Стефан, ректорот на универзитетот „Свети Кирил и … Прочитај повеќе "Потпишан Договор за ...

  Comments: 0   View more...