ПравославиеМК »

Објави од македонски православни интернет страни.
 • Указ на свети Петар Могила за споменувањето на починатите родители

  Posted 2021-04-17 14:55:56 by: Сард

  Кога свети Петар Могила умрел и отишол на оној свет, тој видел што се случува таму, како душите на починатите страдаат. Го замолил Господа да го врати на земјата, како би тој, Петар, напишал поучение за оние кои живеат на земјата. И за да ние, кои живееме овде, да побрзаме и да знаеме, како да ...

  Comments: 0   View more...

 • ПОРЕЧКИ МАНАСТИР

  Posted 2016-05-26 05:06:26 by: Сард

  Проф. д-р Ратомир Грозданоски, протоѓакон Поречки манастир „Света Богородица“, Скопје 2014. СОДРЖИНА I. БИБЛИСКА МАКЕДОНИЈА – РИЗНИЦА НА СВЕТОСТА I.1. Македонија – именувана во Библијата I.2. Богородица дошла во Македонија I.3. Апостол Павле во Македонија I.4. Македонија – мајка на словенскиот јазик и писмо I.5. Македонија – земја на свети градби II. ПОРЕЧЕ – ХРИСТИЈАНСКИ ...

  Comments: 0   View more...

 • СТЕФАН АРХИЕПИСКОП ОХРИДСКИ И МАКЕДОНСКИ

  Posted 2016-05-24 23:21:47 by: Сард

  Проф. д-р Ратомир Грозданоски, протоѓакон Стефан Архиепископ Охридски и Македонски, Скопје 2000. С О Д Р Ж И Н А СВЕТИКЛИМЕНТОВА СЛАВА…….. ST.CLEMENT GLORY…….. Хронологија на настаните на Изборниот собор……. Предизборни збиднувања…… Света Литургија пред изборот на Поглавар……. Почеток на Црковно-народниот собор…. Словото на Уставот за Архиепископскиот црковно-народен собор…… Изборната постапка…… Резултати од гласањето…. Благодарност ...

  Comments: 0   View more...

 • МИХАИЛ АРХИЕПИСКОП ОХРИДСКИ И МАКЕДОНСКИ

  Posted 2016-05-23 23:12:37 by: Сард

  Проф. д-р Ратомир Грозданоски, протоѓакон Михаил Архиепископ Охридски и Македонски, Скопје 1994 С О Д Р Ж И Н А Во тронот на свети Климент Охридски……. Михаил, по милоста Божја Архиепископ Охридски и Македонски……….. Востоличен Архиепископот Михаил……… Пристапна беседа на Архиепископот Михаил…… Архиепископ Михаил – биографија ……….. Archbishop Mihail – biography…….. Епархиските архиереи на Македонската ...

  Comments: 0   View more...

 • ГОСПОДОВАТА МОЛИТВА

  Posted 2016-05-21 23:36:14 by: Сард

  Проф. д-р Ратомир Грозданоски, протоѓакон Господовата молитва Оче наш, Скопје 2010. С О Д Р Ж И Н А Препорака Предговор Оче наш Оче наш, Кој си на небесата (призив – повикување) I. Да се свети името Твое II. Да дојде царството Твое III. Да биде волјата Твоја како на небото, така и на земјата. ...

  Comments: 0   View more...

 • БЛАЖЕНСТВАТА ЗЕМНОНЕБЕСНИ СКАЛИЛА

  Posted 2016-05-20 12:21:44 by: Сард

  Проф. д-р Ратомир Грозданоски, протоѓакон Блаженствата – земнонебесни скалила, Скопје 2007.  С О Д Р Ж И Н АВовед Introduction Макариологија Macariology Прво блаженство (First Beatitude) Второ блаженство (Second Beatitude) Трето блаженство (Third Beatitude) Четврто блаженство (Fourth Beatitude) Петто блаженство (Fifth Beatitude) Шесто блаженство (Sixth Beatitude) Седмо блаженство (Seventh Beatitude) Осмо блаженство (Eighth Beatitude) Деветто ...

  Comments: 0   View more...

 • ДЕСЕТТЕ БОЖЈИ ЗАПОВЕДИ – ДЕКАЛОГ

  Posted 2016-05-19 23:11:40 by: Сард

  Проф. д-р Ратомир Грозданоски, протоѓакон Десетте Божји заповеди – Декалог, Скопје 2008. С О Д Р Ж И Н А Увод Првата Божjа заповед За верата – што значи да веруваш?. Богопознание. Внатрешно и надворешно богопочитување. Гревови против првата Божја заповед: 1. Неверие. 2. Многубоштво. 3. Обожување луѓе место Бога. 4. Преголема надеж на себеси ...

  Comments: 0   View more...

 • Богородично правило по Уставот на свети Серафим Саровски (дополнета верзија)

  Posted 2015-12-16 19:46:58 by: Сард

  Преподобниот Серафим Саровски ги благословил своите духовни чеда секогаш кога ќе вршат литијски вход по Канавката (каналот околу Дивјеевскиот манастир, за кој се верува дека Антихристот не ќе може да го премине), да ја читаат „Богородице Дево“ 150 пати, односно да го читаат Богородичното правило, кое го содржи целокупниот живот на Пресветата Мајка Божја, кое ...

  Comments: 0   View more...

 • Молитва кон свети Јован Дамаскин

  Posted 2015-12-16 19:33:12 by: Сард

  О, свети оче Јоване, големо светило на Православната Црква, ти што имаш голема смелост пред Господа, погледни на нас недостојните кои го просиме твоето застапништво пред престолот на Пресветата Троица. Ти, кој од Пречистата извор на вода жива си наречен услиши ја оваа наша скромна молитва и принеси Му ја на Троединиот Бог. Ти, кој ...

  Comments: 0   View more...

 • Житие на свети Јован Дамаскин

  Posted 2015-12-16 19:23:24 by: Сард

  Преподобниот Јован Дамаскин се роди во престолнината на Сирија, Дамаск[1]  од побожни родители од висок род[2], чија што огнена вера во Христа беше испробана во опасности и искушенија и се покажа посилна и подрагоцена од злато, кое иако во оган се испробува сепак е пропадливо. Тешко беше тоа време. Сарацените ја имаа покорено таа земја ...

  Comments: 0   View more...

 • СВЕТИ НИКОДИМ СВЕТОГОРЕЦ ЗА ПРИЧЕСТУВАЊЕТО НА КЛИРОТ И ЛАИЦИТЕ

  Posted 2014-02-04 01:19:12 by: Миле Миланоски

          СВЕТИ НИКОДИМ СВЕТОГОРЕЦ ЗА ПРИЧЕСТУВАЊЕТО НА КЛИРОТ И ЛАИЦИТЕПостојат некои луѓе со големо стравопочитување , кои непознавајќи го Писмото ,кога ке видат некој христијанин кој редовно се причестува ,почнуваат да го укоруваат(криткикуваат), говеорејќи дека само свештениците тоа можат да го прават.Ако ти сакаш редовно да се причестуваш ,тогаш ти кажуваат постани и ти свештеник.На таквите луѓе ние не им одговараме со нашите сопствени зборови ,туку со зборови од Светото Писмо,светите Собори , Светителите, и учителите на Црквата.Ние кажуваме дека свештеничкото служење се состои во тоа да тие принесуваат Боженствени Дарови и дека со нивно посредство,како органи на Светиот Дух ,со неговото симнивање се извршува осветување на тие Дарови.А тие исто така го застапуваат народот  пред Бога и исполнуваат други свештенодејствија , кој не може друг да ги извршува кој не е посветен во свештенички чин.Кога ке дојде време за Причест и тие самите се подготвуваат да се причестат,и тогаш во ништо не се разликуваат од мирјаните или монасите ,освен тоа што свештениците ја ...

  Comments: 0   View more...

 • ДАЛИ МОЛИТВИТЕ НА СВЕТАТА ЛИТУРГИЈА ТРЕБА ДА СЕ ЧИТАААТ НА ГЛАС ?

  Posted 2014-01-29 20:51:12 by: Миле Миланоски

  Дали молитвите на светата литургија треба да се читаат на глас ?Во Епархиите на Македонската Православна Црква – Охридска Архиепископија ,вратена е древната пракса да молитвите на светата литургија кои ги изговара свештеникот да се читаат гласно.Ова кај мнозинство верници е прифатено како позитивно , бидејќи конечно и тие можат активно да учествуваат во Литургијата , слушајќи го текстот на молитвата која свештеникот ја изговара . Многу беа збунети и се прашуваа: ”Зошто свештеникот шепоти сам во себе молитви ? “Сакајќи да ги знаат содржините на тие молитви. Меѓутоа се појавиле неколкумина луѓе кој потикнати од некого или од незнаење го критикуваат ова читање на молитви гласно. Највероватно овде се работи од незнаење и од каректеристиката на македонскиот менталитет “јас најдобро знам како тоа се прави “, па почнале да ги “ учат” и епископите и свештениците што е правилно .Збунувачки е од кого и од што тие ја бранат Црквата . Говорат за некаква “ македонска пракса “ во Литургијата , а се знае да таква пракса ниту постои ниту постоела кај нас . Покасно Литургијата претрпела ...

  Comments: 0   View more...

 • СТАТИЈА ТРЕТА – на Велики Петок

  Posted 2011-04-22 09:52:05 by: Сард

  1. Народите сите Погребението Ти Христе, со песни го пеат. 2. стих: Те љубам, Господи: погледни на мене и помилуј ме. Денес Ариматеец Од дрво Те симна И во нов гроб Те положи. 3. стих: Моите нозе да чекорат по Твоите заповеди, Господи, и да не ме победи никакво безаконие. Жени мироносци Миро Ти донесоа ...

  Comments: 0   View more...

 • СТАТИЈА ВТОРА – на Велики Петок

  Posted 2011-04-22 09:51:14 by: Сард

  1. Достојно е, Жизнодавче, да Те славиме; Рацете на крст ги рашири; Ја победи сета сила пеколна. 2. стих: Господи, Твоите раце ме создадоа, вразуми ме и ќе се поучам од Твоите заповеди. Достојно е, Да Те величаме, Создателе, Твоето страдање не спаси нас; Од погибелта се избавивме. 3. стих: Боже, тие што се плашат ...

  Comments: 0   View more...

 • СТАТИЈА ПРВА – на Велики Петок

  Posted 2011-04-22 09:46:06 by: Сард

  Благословен си, Господи, научи ме на Твоите заповеди. 1. стих: Блажени се непорочните кои одат според законот на Господа. Живот си, Христе, Но в гроб Те ставија, Ангелските воинства се исплашија Славејќи го Твоето смирение. 2. стих: Блажени се тие кои со сето срце ги исполнуваат Божјите заповеди. Животе, зошто умираш И в гроб лежиш? ...

  Comments: 0   View more...

 • Улогата на жената во православното христијанството

  Posted 2011-03-22 20:57:10 by: Миле Миланоски

  Улогата на жената во православното христијанството Прашањето за улогата и поставеноста на жената, било актуелно низ историјата како во различните култури, и општествени уредувања, така и во различните религиозни и философски правци.Ова прашање произлегува веројатно од различните природни дарови кој им се дадени на мажот и жената, кој се две половини и кој надополнувајќи се во заедницата на бракот стануваат една целина, едно битие. За жал во текот на историјата жената и нејзината непроценлива вредност, како мајка, сопруга, столб на семејството, била потенувана и често жената била подложена на малтретирања. Истото се случува и денес кога жената е подложувана на семејно насилство. Во времето пред доаѓањето на нашиот Спасител Господ Исус Христос, постоело убедување дека жената по природа е послаба и помалку вредна од мажот, па поради тоа мора да му биде потчинета. Во Стариот Завет, нејзината улога во семејството и друштвениот живот била без никаква вредност. Жената била оставана од мажот поради разни ситници, како на пример невкусен ручек, или доколку тој најде подобра. Не ...

  Comments: 0   View more...

 • "БОГОЛИКОС НА ЧОВЕКОВОТО БИТИЕ "

  Posted 2010-11-08 21:22:47 by: Миле Миланоски

  " БОГОЛИКОС НА ЧОВЕКОВОТО БИТИЕ "Човечкиот род на замјата не е ништо друго до најраскошен иконостас Божји.овој свет , оваа вселена :се е величествен храм Божји.А луѓето-иконостас на тој храм. Бидејќи секој човек е посебна икона Божја,слика Божја,обличје Божјо.сите ние сме икона на Словата Божја,како што вели Св.Ап.Павлево посланието до колосјаните.Ние сме створени по слика и прилика Божја,како што читаме во првите страници на Светото Писмо(Библијата) и затоа ние православните Христијани на опело пееме: “ Икона сум на неизречивата твоја слава”. Затоа Православната Црква не учи дека ние луѓето сме сворени да личиме на Господ Исус Христос,и ние личиме во тој случај ако живееме по Евангелието,по Правилата на Светата Православна Црква.Кога не створил Бог на секого од нас во душата и во срцето втиснал свој лик,и знаете ли што сме ние Христијаните ? Ние сме Икони кои одат.Немаме само икони на иконостастуку имаме икони и во нашите души.Се поставува прашање дали нашата икона е јасна,дали е чиста,или во неа одвај се распознава нејзиниот лик. Од тука е Божанската смисла и целта на човековот ...

  Comments: 0   View more...

 • Ангели

  Posted 2010-07-14 22:39:46 by: Миле Миланоски

  "АНГЕЛИ"Бог ги создал и ги створил и ангелите , со дух и со нематеријален оган им го дал постоењето од непостоење , според образот на Својата бестелесна природа , вид духили нематеријален оган , како што вели божествениот Давид: Ветровите ги правиш Свои гласници (ангелите), а слугите Свои огнен пламен, опишувајки ја така нивната бестелесност и огненост, вдахновеност и топлина и проникливост , како и силниот стремеж да Му служат на Бога , устремени угоре и ослободени од секаква мисла за материјалното.Со други зборови, ангелите имаат умствена суштина, вечно движечка, со слободна волја, бестелесна, која Му служи на Бога, и имаат бесмртна природа по благодат: карактерот и ограниченоста на таа суштина ги познава само Творецот. А бестелесна и нематеријална се нарекува во однос на нас , но во споредба со неспоредливиот Бог се изгледа грубо и материјално, бидејки само Тој навистина е нематеријален и бестелесен.Ангелите , значи, имаат словесна, умствена природа, слободна волја и желба за промена, односно променливи се по своја волја. Се што е создадено е и променливо, а непроменливо е само она ...

  Comments: 0   View more...

 • Демони

  Posted 2010-07-14 22:07:22 by: Миле Миланоски

  Началникот на земните чинови, кој е од ангелските сили, и на кого Бог му ја предал Земјата на чување, не бил зол по природа, туку првобитно бил добар и создаден за добро, немајки воопшто во себе ниту трага на зло коешто би потекнувало од Создателот; меѓутоа, не ги оправдал светлината и честа што му ги подарил Создателот и по сопствена волја го прекинал единството со својата природа и се свртел против неа, се возгордеал и се кренал против Бога, Кој беше создал, и прв отпаднал од добро, завршувајки во зло; зошто злото не е ништо друго туку отсуство на добро, како што темнината е отсуство на светлина. Ако доброто е духовна светлина, Тогаш злото е духовна темнина. Таа светлина, создадена од Творецот како добра – зошто виде Бог дека е многу добро се она што го беше создал – по своја слободна волја станала темнина. По него, пак, тргнало и отпаднало од Бога непрегледно мноштво ангели коишто му се потчиниле. Имајки ја и понатаму истата природа со ангелите, тие станале зли, зошто доброволно ја насочиле својата наклонетост од доброто кон злото.Понатаму тие веќе немаат никаква власт или моќ над ...

  Comments: 0   View more...

 • ПОНИЖУВАЊЕ НА ГОРДОСТА

  Posted 2010-07-12 23:14:22 by: Миле Миланоски

  Понижување на гордостаБез смиреноумие бесполезен е секој подвиг, секое воздржување, секое потчинување, секое нестекнување, секоја многуученост. Зашто, како што е почеток и крај на доброто – смиреноумието, така, почеток и крај на лошото е – високоумието. А овој нечист дух е снаодлив и разновиден, затоа ги користи сите усилби да завладее со сите, и секому, кој и по каков пат и да оди, да му ја фрли мрежата. Мудриот го уловува со мудрост, силниот со сила, богатиот со богатство, убавиот со убавина, слаткоречивиот со слаткоречивост, оној кој убаво пее – со милозвучноста на гласот, уметникот со уметност, снаодливиот – со снаодливост. И слично на ова не престанува да ги искушува и оние кои водат духовен живот, и да стави мрежа врз оној кој се одрекол од светот во одрекувањето, на воздржливиот во воздржувањето, на тихувателот во тихувањето, на неимотливиот во неимотливоста, на многуучениот во ученоста, на побожниот во побожноста, на учениот во знаењето (впрочем, вистинското знаење е споено со смиреноумието). Така високоумието во сите се труди да ги посее своите плевели. Затоа, знаејќи ја ...

  Comments: 0   View more...

 • Човечката природа после падот

  Posted 2010-07-12 23:11:31 by: Миле Миланоски

  Падот во гревПрестапувајќи ја заповедта, прародителите ја повредиле и расипале нашата природа, која расипана и повредена ја предале и на своето потомство, то ест на целиот човечки род.Откако преку насладите е извалкано срцето, преку желбите се валка волјата, а преку одлучувањето и пронаоѓање средства учесник во таа валкаштина станува и разумот; на крајот практично и сите сили на телото стануваат пронижени со гревот; и челиот човек стана грешен.Разрешените гревови кои не се поновени, на Судот не се споменуваат.За гревовите кои се веќе исповедани и разрешени говорете: „Постоеја, но сум се покајала и добила разрешување“Гревот исповедан,. Оросен (со солзи) и омразен се брише од сите книги во кои се запишува – од книгата на правдата Божја, од книгата на нашата природа, од книгата на нашите контакти со видливиот и невидливиот свет. Така тој повеќе не се споменува на Судот. Имајќи го тоа во предвид, својата душа треба секогаш, не смалувајќи го чувството на грешност, да се надахнува со надежта за спасение. Сите наши гревови ГОспод во Своето Тело ги вознел на дрво (Крст) и таму го искинал ...

  Comments: 0   View more...