Весникар - најнови статии

Весникар - најчитани статии

Спомени за отец Пано Мицев

СПОМЕНИ ЗА БЕЛОВОДИЧКИОТ ПАРОХ – ОТЕЦ ПАНО МИЦЕВ Селото Беловодица е формирано во почетокот на XVIII век, кога од месноста на средновековната Бела Водица (местото каде што Бела Река се влива во Раец, под Плетвар) населението пребегало заради појава на чума. Во 1445 година во Бела Водица имало 12 семејства, 2 неженети и 2 вдовици. […]

Original Link...


Tags: None
0 comments
Report        

Read On: